Sari la conținut

Cvas

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cvasul
Vânzător de cvas pe stradă, din Ucraina

Cvasul (rusă Квас, în limba rusă sau poloneză are sensul de acid) este o băutură fermentată făcută din secară sau pâine de secară. Deși, după standardele din Rusia conține maximum 1,2% alcool, este clasificat ca o băutură alcoolică. Este popular în Rusia, țările din centrul și estul Europei, dar și în toate statele din fosta URSS, ca de exemplu Uzbekistan. Datorită conținutului slab de alcool (0,05-1,44%), poate fi consumat și de copii.

Cvasul este produs prin fermentația naturală a pâinii (negre) făcute din grâu, secară sau orz, și, uneori, este aromatizat cu fructe, fructe de pădure, stafide sau sevă de mesteacăn colectată primăvara devreme.

Până în secolul al XII-lea, cvasul din Rusia era mai puternic și mai gros decât berea modernă. Cvasul era considerat o băutură alcoolică, iar analogul cuvântului "bețiv" în limba rusă din acea vreme era cuvântul "kvasnik" (conceptul de argou "cvas", în sensul de "beție", a supravieţuit până în zilele noastre în Rusia). Începând cu secolul al XII-lea, a început să se facă diferenţa între cvasul ca o băutură acră cu conținut scăzut de alcool și cvasul ca o băutură alcoolică.

Cvasul ca o băutură alcoolică a început să fie numit "creat" (творёным), adică fiert, și nu acrit arbitrar, ca cvasul obișnuit.[1][2]

  1. ^ Квас. Способы приготовления. — Феникс. Cvas. Metode de preparare. - Ed. Phoenix — ISBN 5-222-08996-7.
  2. ^ Похлёбкин В. В. 2. Термины спиртных напитков, существовавшие в Древней Руси с IX по XIV век // История водки (IX—XX вв.). — М.: Интер-Версо, 1991. — 288 с. — ISBN 5-85217-012-7. Denumiri de băuturi alcoolice care au existat în Rusia Antică din secolele IX-XIV / Istoria vodcii (secolele IX-XX). pag. 3