Koror (oraș)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Koror (oraș)
—  oraș și cel mai mare oraș[*]  —

Coordonate: 7°20′36″N 134°28′50″E ({{PAGENAME}}) / 7.34333°N 134.48042°E

Țară Palau
State în Palau Koror[*]

Populație (2013)
 - Total8.744 locuitori

Fus orarUTC+9

Prezență online

Poziția localității Koror (oraș)
Poziția localității Koror (oraș)
Poziția localității Koror (oraș)

Koror este cel mai mare oraș din Palau și fosta capitală a acestei țări înainte ca guvernul să se mute la Ngerulmud în statul Melekeok pe 7 octombrie 2006. Avea 9.018 locuitori la recensământul din 1990 și 8.744, conform unei estimări din 2013. Situat pe insula Koror, este și cel mai mare oraș și capitală a statului Koror.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Centrul orașului Koror este situat pe coasta de nord a insulei Koror, dar orașul s-a răspândit treptat în restul insulei. Formează o aglomerare cu celelalte orașe situate pe cele trei insule vecine, la care se poate ajunge datorită podurilor.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Între sfârșitul tutelei americane din 1994 și mutarea guvernului la Ngerulmud în statul Melekeok la 7 octombrie 2006, Koror era capitala republicii Palau.

Economie[modificare | modificare sursă]

Serviciile administrative, care sunt realizate de o mare parte din populația activă a orașului, s-au extins pe insula vecină Babeldaob, situată în nord. Turismul este în plină dezvoltare (în Koror se găsește muzeul național); dar mulți insulari își desfășoară în continuare o activitate legată de mare, precum pescuitul, conservele de ton, navigația etc.

Orașe înfrățite[modificare | modificare sursă]