Knut Haugland

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Knut Haugland
Date personale
Născut[1][2] Modificați la Wikidata
Rjukan, Telemark, Norvegia Modificați la Wikidata
Decedat (92 de ani)[3][1][2] Modificați la Wikidata
Oslo, Norvegia Modificați la Wikidata
Cetățenie Norvegia Modificați la Wikidata
Ocupațieexplorator
luptător în rezistență[*] Modificați la Wikidata
Activitate
PremiiCrucea Militară[*]
Ordinul de Merit al Republicii Federale Germania în grad de Ofițer[*]
Ordinul pentru Serviciu Distins[*]
Marea medalie de aur în onoarea serviciului adus Republicii Austriece[*]
Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare[*]
Deltagermedaljen[*][[Deltagermedaljen (Norwegian civil and military medal for resistance during World War II)|​]]
iubileinaia medal «Sorok let Pobedî v Velikoi Otecestvennoi voine 1941—1945 gg.»[*][[iubileinaia medal «Sorok let Pobedî v Velikoi Otecestvennoi voine 1941—1945 gg.» (commemorative medal of the Soviet Union)|​]]
Haakon VIIs 70-årsmedalje[*][[Haakon VIIs 70-årsmedalje (Norwegian military decoration)|​]]
Forsvarsmedaljen[*][[Forsvarsmedaljen (Norwegian military award)|​]]
ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden[*][[ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden |​]]
Ordinul Dannebrog
Crucea de Război[*]
riddare av 1. klass av Vasaorden[*][[riddare av 1. klass av Vasaorden |​]]
riddarakross Hinnar íslensku fálkaorðu[*][[riddarakross Hinnar íslensku fálkaorðu |​]]
Commandeur in de Leopoldsorde[*][[Commandeur in de Leopoldsorde (third of the five ranks of the Order of Leopold I (Belgium))|​]]
Medal of Freedom[*][[Medal of Freedom (civil decoration awarded 1945–1961, superceded by Presidential Medal of Freedom)|​]]  Modificați la Wikidata

Knut Haugland (n. 23 septembrie 1917 – d. 25 decembrie 2009) a fost un luptător în rezistență și explorator norvegian. Printre altele, el a participat în anul 1947 la Expediția Kon-Tiki, condusă de către Thor Heyerdahl.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Knut Haugland s-a născut la data de 23 septembrie 1917. În timpul celui de-al doilea război mondial, Haugland, împreună cu alți nouă luptători din rezistența norvegiană, au organizat și s-au ocupat cu celebra acțiune de sabotaj la adresa fabricii "Norsk Hydro" din Rjukan, Norvegia, care producea "apă grea" (oxid de deuteriu) pentru programul de cercetări nucleare al Germaniei naziste. El a scăpat "printre degete" capturării sale de către Gestapo, când transmițătorul său, ascuns la Maternitatea din Oslo, a fost localizat de către Direcția de interceptări. Haugland a fost decorat de către Marea Britanie cu Ordinul pentru Serviciu Excepțional și cu Crucea Militară Britanică.

El l-a întâlnit pentru prima dată pe Thor Heyerdahl în anul 1944 într-un câmp de pregătire premilitară din Anglia. Acolo a auzit despre teoria lui Heyerdahl cu privire la migrațiile din insulele Polineziei și planul său de a traversa Oceanul Pacific pe o plută din lemn de balsa.

În anul 1947 Haugland a fost invitat de către Heyerdahl să i se alăture în Expediția "Kon-Tiki", care a constat în traversarea cu o plută din lemn de balsa a Oceanului Pacific din Peru până în Polinezia. Rolul său în această expediție a fost cel de operator radio, Haugland și Torstein Raaby intrând frecvent în contact radio cu radioamatori americani și transmițând date meteorologice și hidrografice pentru a fi comunicate Institutului Meteorologic din Washington, DC. În ciuda faptului că transmițătorul radio avea numai 6 W (wați), la fel ca și o baterie de lanternă, cei doi operatori au intrat în contact cu radioamatori din Norvegia, trimițând chiar o telegramă de felicitare regelui Haakon VII cu prilejul celei de-a 75-a aniversări.

În anii următori, Knut Haugland a fost director al Muzeului "Kon-Tiki" din Oslo (1949-1960) și apoi al Muzeului rezistenței norvegiene (1963-1983).

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Knut Haugland”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b Knut Haugland, Autoritatea BnF 
  3. ^ http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8431459.stm  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Thor Heyerdahl - The Kon-Tiki Expedition (George Allen & Unwin, 1950) (Traducere de F.H. Lyon)

Legături externe[modificare | modificare sursă]