Kamp Krusty

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Kamp Krusty
„Kamp Krusty”
ScenaristDavid M. Stern[*][[David M. Stern (American television screenwriter)|​]]  Modificați la Wikidata
RegizorMark Kirkland[*][[Mark Kirkland (American animation director)|​]]  Modificați la Wikidata
Cod producție8F24  Modificați la Wikidata
Coloana sonorăAlf Clausen[*][[Alf Clausen (American film and television composer (born 1941))|​]]  Modificați la Wikidata
Raport de aspect4:3[*]  Modificați la Wikidata
Ordinea episoadelor
← Precedentul Următorul →

Kamp Krusty” este primul episod al celui de-al patrulea sezon al serialului de televiziune american Familia Simpson. A fost difuzat pentru prima dată pe rețeaua Fox din Statele Unite pe 24 septembrie 1992.[1] În episod, copiii din Springfield pleacă la Kamp Krusty, o tabără de vară numită după Krusty the Clown⁠(d). Din cauza experiențelor neplăcute, aceștia se răscoală împotriva administratorului și distrug întreaga tabără. În același timp, profitând de lipsa copiilor, Homer și Marge își îmbunătățesc relația și starea de spirit.[2]

Episodul a fost scris de David M. Stern⁠(d) și regizat de Mark Kirkland⁠(d).

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Bart și Lisa pleacă în tabăra de vară Kamp Krusty, iar Homer și Marge rămân acasă alături de Maggie. Aceștia descoperă însă că Kamp Krusty este o distopie: directorul taberei, domnul Black, și-a numit tabăra după Krusty the Clown⁠(d), iar bătăușii locali Dolph⁠(d), Jimbo⁠(d) și Kearney⁠(d) sunt consilieri. Cei trei îi obligă pe copii să ia parte la marșuri ale morții, îi hrănesc doar cu gruel⁠(d) și îi obligă să producă portofele contrafăcute pentru export. În încercarea de a-i calma pe cei mai ostili dintre tineri, domnul Black îi informează că Krusty a sosit în tabără. Un Barney Gumble beat în costum de clovn își face apariția pe scenă, însă Bart realizează că nu este adevăratul Krusty. Copiii se răzvrătesc, iar domnul Black și bătăușii părăsesc tabăra. Când află de la televizor că Bart este liderul revoltei, Homer își pierde instantaneu părul și își redobândește greutatea pierdută pe parcursul verii.

Krusty este chemat din Anglia pentru a soluționa problemele din tabăra Kamp Krusty. Acesta le cere scuze copiilor, dezvăluindu-le că domnul Black și subordonații său l-au mituit cu un camion plin de bani. Ca despăgubire, Krusty îi duce pe toți copiii din tabără în „cel mai fericit loc de pe Pământ”: Tijuana.

Producție[modificare | modificare sursă]

Ideea unei tabere de vară administrate de Krusty a fost sugerată de David M. Stern⁠(d). Animatorii au fost entuziasmați de realizarea acestui episod, deoarece toți au mers în tabere de vară în perioada copilăriei.[3] De asemenea, scenariștii au considerat că ar fi distractiv dacă Homer și Marge ar descoperi că relația lor se îmbunătățește în lipsa copiilor.[4] Interiorul cabinei lui Bart și Lisa a fost creată de regizorul Mark Kirkland⁠(d), care în copilărie a vizitat o tabără de cercetași⁠(d) cu defecte similare.[3] De asemenea, Kirkland era sigur că Dl. Black va reapărea ulterior în serial, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Cu privire la personaj, Al Jean a declarat: „Bănuiesc că hidropterul l-a scos pentru totdeauna pe domnul Black din serial”.[4]

După ce a văzut episodul, James L. Brooks i-a sunat pe scenariști și a sugerat ca scenariul „Kamp Krusty” să fie folosit ca intriga pentru un lungmetraj. Cu toate acestea, episodul a fost mult prea scurt și, pentru a atinge durata minimă necesară, melodiei Kamp Krusty i-au fost adăugate câteva versuri. A fost ales să devină primul episod al sezonului 4, fapt care a complicat și mai mult lucrurile. Conform lui Jean, „dacă realizăm un film, atunci nu avem o premieră, iar în al doilea rând, dacă nu putem produce 18 minute pentru acest episod, cum ar trebui să producem 80?”[5]

„Kamp Krusty” - împreună cu episodul următor („A Streetcar Named Marge⁠(d)”) - a fost realizat în perioada de producția a sezonului precedent. A fost ultimul episod animat de Klasky Csupo⁠(d), producătorii Gracie Films⁠(d) transferându-și producția internă la Film Roman.[6][7]

Referințe culturale[modificare | modificare sursă]

Visul lui Bart de la începutul episodului se încheiere cu distrugerea școlii primare din Springfield, scenă similară cu cea din finalul filmului Rock 'n' Roll High School⁠(d) din 1979.

Unele elemente ale poveștii sunt împrumutate din melodia „Hello Muddah, Hello Fadduh⁠(d)” a lui Allan Sherman⁠(d). Cântecul a fost folosit mai târziu în „Marge Be Not Proud⁠(d)” și a inspirat titlul episodului „Hello Gutter, Hello Fadder⁠(d)”. Melodia interpretată de copiii în tabără a fost influențată de serialul de televiziune Camp Runamuck⁠(d) (1965-1966), acesta având un cântec similar cu Kamp Krusty.[8]

Scena în care Lisa îi oferă o sticlă de whisky unui călăreț (plată pentru livrarea unei scrisori) face referire la scena lui Meryl Streep din filmul Iubita locotenentului francez.[9] Unele aspecte ale episodului fac trimitere la romanul Împăratul muștelor (un cap de porc pe o suliță, copii care folosesc arme primitive și poartă vopsea de război).[10]

Scena în care Kearney bate o tobă pentru a-i motiva pe copii să lucreze este influențată de scena sclavilor din filmul Ben-Hur (1959).[11] Episodul se termină cu melodia „South of the Border⁠(d)”. Conform comentariului de pe DVD, melodia nu este interpretată de Frank Sinatra, ci de un imitator.[12]

Cu toate că povestea este similară cu cea din jocul video spin-off Bart Simpson's Escape from Camp Deadly⁠(d) din 1991, cele două n-au legătură una cu cealaltă, jocul fiind lansat cu mult timp înainte de difuzarea episodului „Kamp Krusty”.

Recepție[modificare | modificare sursă]

După prima sa difuzare, „Kamp Krusty” a ocupat locul 24 în materie de audiență pentru săptămâna 21–27 septembrie 1992, cu un rating Nielsen de 13.5, fiind vizionat în aproximativ 12,6 milioane de gospodării. A fost cea mai bine cotată emisiune de pe rețeaua Fox în acea săptămână.[13]

Nathan Rabin de la The A.V. Club⁠(d) a acordat episodului nota 10, declarând că episodul reprezintă un început impresionant pentru sezonul patru.[14]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Groening, Matt (2004). The Simpsons The Complete Fourth Season DVD commentary for the episode "Kamp Krusty". 20th Century Fox. 
  2. ^ Groening, Matt; Stern, David; Kirkland, Mark (2004). The Simpsons The Complete Fourth Season DVD commentary for the episode "Kamp Krusty". 20th Century Fox. 
  3. ^ a b Kirkland, Mark (2004). The Simpsons The Complete Fourth Season DVD commentary for the episode "Kamp Krusty". 20th Century Fox. 
  4. ^ a b Jean, Al; Kirkland, Mark (2004). The Simpsons The Complete Fourth Season DVD commentary for the episode "Kamp Krusty". 20th Century Fox. 
  5. ^ Jean, Al (2004). The Simpsons The Complete Fourth Season DVD commentary for the episode "Kamp Krusty". 20th Century Fox. 
  6. ^ Kirkland, Mark (2004). The Simpsons The Complete Fourth Season DVD commentary for the episode "Kamp Krusty". 20th Century Fox. 
  7. ^ Bernstein, Sharon (). 'The Simpsons' Producer Changes Animation Firms”. Los Angeles Times. p. 18. Accesat în . 
  8. ^ Jean, Al; Kirkland, Mark (2004). The Simpsons The Complete Fourth Season DVD commentary for the episode "Kamp Krusty". 20th Century Fox. 
  9. ^ Kirkland, Mark; Groening, Matt (2004). The Simpsons The Complete Fourth Season DVD commentary for the episode "Kamp Krusty". 20th Century Fox. 
  10. ^ Kirkland, Mark (2004). The Simpsons The Complete Fourth Season DVD commentary for the episode "Kamp Krusty". 20th Century Fox. 
  11. ^ Jean, Al (2004). The Simpsons The Complete Fourth Season DVD commentary for the episode "Kamp Krusty". 20th Century Fox. 
  12. ^ Jean, Al; Kirkland, Mark (2004). The Simpsons The Complete Fourth Season DVD commentary for the episode "Kamp Krusty". 20th Century Fox. 
  13. ^ The Associated Press (). „Nielsen ratings”. Daily Breeze. p. D4. 
  14. ^ Rabin, Nathan (). „The Simpsons (Classic): "Kamp Krusty". www.avclub.com. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]