Homer Simpson

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Homer Simpson
Homer Simpson.png
Apariții
Creat de Matt Groening  Modificați la Wikidata
Jucat de Dan Castellaneta
Prima apariție "Good Night" (1987)
"Simpsons Roasting on an Open Fire" (1989)
Serial Familia Simpson
Profil
Sexul masculin
Ocupație Inspectorul al Siguranței la Centrala nucleară din Springfield
Locuință Springfield[*], SUA
Relații
Părinți Grampa Simpson[*]  Modificați la Wikidata
Mona Simpson[*]  Modificați la Wikidata
Soț sau soție Marge Simpson  Modificați la Wikidata
Copii Bart Simpson
Lisa Simpson
Maggie Simpson
Hugo Simpson[*]  Modificați la Wikidata
Familie Soție: Marge
Copii: Bart, Lisa, Maggie
Părinți: Abraham și Mona
Frate vitreg: Herb Powell

Homer Jay Simpson este personajul principal al serialului animat american The Simpsons și tatăl cunoscutei familii. Vocea sa este redată de actorul Dan Castellaneta. A apărut pentru prima dată pe 19 aprilie 1987, în emisiunea americană Tracey Ullman, în mini-episodul „Good Night” (ro: „Noapte bună”). Personajul a fost creat de artistul Matt Groening, care a mai produs și serialul de animație Futurama.

Homer și soția sa, Marge, au trei copii: Bart, Lisa și Maggie. Fiind singurul din familie cu o slujbă, el lucrează la Centrala Nucleară Springfield, deținută de Montgomery Burns. Acesta reprezintă tipul bărbatului american, aflat la vârsta a II-a : gras, leneș și neîndemânatic. Părinții lui Homer sunt Mona și Abraham Simpson. Pe parcursul serialului, vârsta lui Homer se schimbă. La începutul episoadelor a a avut 36 de ani, 38 și 39 in sezonul opt, si 40 in sezonul 18. Înălțimea lui este de 183 cm.

La începutul primului sezon, Homer avea o voce serioasă, ce aducea cu Walter Matthau. Cunoscuta sa interjecție, „d'oh!”, de obicei folosită de Homer când se lovește, greșește sau se enervează, a fost introdusă în 1998 în Noul Dicționar Englez Oxford.

Homer a avut peste 188 de slujbe, pe care le-a schimbat în decursul a 400 de episoade. Șeful său, Montgomery Burns, tot timpul îi uită numele, uneori chiar uitând că acesta este angajatul său.

Homer este un alcoolic care mai degrabă bea decât să stea împreună cu copii săi, acasă. Se înțelege bine cu toți copii săi, dar se știe că el și Bart se ceartă tot timpul, ajungându-se chiar la strangularea copilului.

IQ-ul său este de 55, deoarece are un creion în creier, pe care l-a introdus pe nas când era mic, acesta împiedicându-i dezvoltarea creierului. Când într-un episod (HOMR, sezonul 12) i-a fost scos creionul din creier, IQ-ul său a sărit la 105, făcându-l aproape un geniu.