Joseph Pistone

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Joseph Dominick Pistone (născut în 17 septembrie 1939) alias Donnie Brasco este un fost agent FBI care a lucrat sub acoperire timp de șase ani infiltrându-se în familia mafiotă Bonanno și într-o măsură mai mică în familia mafiotă Colombo, două din cele Cinci Familii ale Mafiei în New York City.

Pistone a susținut că ar fi devenit membru al familiei Bonanno dacă l-ar fi ucis pe Philip Giaccone, care era caporegime, în decembrie 1981. Această lovitură a fost anulată, însă lui Pistone i s-a dat mai târziu misiunea de a-l ucide pe fiul lui Alphonse "Sonny Red" Indelicato, Anthony Indelicato. Pistone a fost făcut Agent Special al FBI-ului în 1969, cu șapte ani înainte de a intra sub acoperire.

Pistone este un pionier al muncii sub acoperire pe termen lung. Fostul director FBI, J. Edgar Hoover, care a murit in 1972, nu dorea ca agentii FBI sa lucreze sub acoperire deoarece exista riscul ca acestia sa devina corupti. Dar munca lui Pistone a ajuta si a convins FBI ca folosirea agentilor sub acoperire (fata de folosirea exclusiva a informatorilor) este o unealta cruciala in aplicarea legii.

Legături externe[modificare | modificare sursă]