Joseph M. Juran

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Joseph M. Juran
Date personale
Născut 24 decembrie 1904
Brăila, România[1]
Decedat 28 februarie 2008 (103 ani)[2]
Rye[*], SUA
Cetățenie România
Statele Unite ale Americii
Ocupație economist[*]
inginer
statistician[*]
consultant[*]
Activitate
Cauza decesului Accident vascular cerebral
Alma mater Universitatea din Minnesota, South High School[*], Loyola University Chicago School of Law[*]
Organizație Universitatea New York[*]
Premii National Medal of Technology and Innovation[*]

Joseph Moses Juran (n. 24 decembrie 1904 – d. 28 februarie 2008) a fost un inginer american de origine română, membru de onoare al Academiei Române (din 1991).

Joseph Moses Juran s-a născut la 24 decembrie 1904 la Brăila. A petrecut primii 8 ani în România, la Gura Humorului și la Brăila, după care a emigrat, cu familia sa, în SUA. S-a stins din viață la vârsta de 103 ani. In Statele Unite ale Americii a fost licențiat în inginerie electrică al Universității din Minnesota, doctor în științe juridice al Universității din Loyola iar ulterior, profesor de inginerie industrială la Universitatea din New York. A fost expert tehnic și consultant pentru economie mondială al Administrației Centrale a SUA și a unor mari companii americane sau transnaționale.

A înființat ca membru fondator și a fost membru de onoare al recunoscutului și prestigiosului Institut Juran din SUA - instituție de referință mondială în instruirea în domeniul calității. Cea mai mare realizare practică a fost programul de instruire în domeniul calității - controlul statistic al calității - pe care Joseph M. Juran 1-a întocmit și condus, alături de marele specialist W.E. Deming, în Japonia distrusă economic după cel de al doilea război mondial. A fost considerat drept unul dintre autorii și inițiatorii „miracolului japonez" și ca recunoaștere a acestor merite, împăratul Japoniei i-a acordat Ordinul Sacrei Comori - cel mai înalt ordin acordat străinilor.

Este autorul a 16 cărți în domeniu, traduse în 20 de limbi, o bună parte dintre ele fiind în prezent cărți de referință în întreaga lume.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://articles.latimes.com/2008/mar/04/local/me-juran4  Missing or empty |title= (ajutor)
  2. ^ http://www.iht.com/articles/ap/2008/03/01/business/NA-FIN-US-Obit-Juran.php  Missing or empty |title= (ajutor)