Joseph M. Juran

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Joseph Moses Juran (n. 24 decembrie 1904 – d. 28 februarie 2008) a fost un inginer american de origine română, membru de onoare al Academiei Române (din 1991).

Joseph Moses Juran s-a născut la 24 decembrie 1904 la Brăila. A petrecut primii 8 ani în România, la Gura Humorului și la Brăila, după care a emigrat, cu familia sa, în SUA. S-a stins din viață la vârsta de 103 ani. In Statele Unite ale Americii a fost licențiat în inginerie electrică al Universității din Minnesota, doctor în științe juridice al Universității din Loyola iar ulterior, profesor de inginerie industrială la Universitatea din New York. A fost expert tehnic și consultant pentru economie mondială al Administrației Centrale a SUA și a unor mari companii americane sau transnaționale.

A înființat ca membru fondator și a fost membru de onoare al recunoscutului și prestigiosului Institut Juran din SUA - instituție de referință mondială în instruirea în domeniul calității. Cea mai mare realizare practică a fost programul de instruire în domeniul calității - controlul statistic al calității - pe care Joseph M. Juran 1-a întocmit și condus, alături de marele specialist W.E. Deming, în Japonia distrusă economic după cel de al doilea război mondial. A fost considerat drept unul dintre autorii și inițiatorii „miracolului japonez" și ca recunoaștere a acestor merite, împăratul Japoniei i-a acordat Ordinul Sacrei Comori - cel mai înalt ordin acordat străinilor.

Este autorul a 16 cărți în domeniu, traduse în 20 de limbi, o bună parte dintre ele fiind în prezent cărți de referință în întreaga lume.

Legături externe[modificare | modificare sursă]