Joseph Kabila

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Joseph Kabila
Joseph kabila.jpg
Kabila la Pentagon în noimebrie 2003
Date personale
Nume la naștere Joseph Kabila Kabange
Născut (45 de ani)
Fizi, Congo-Léopoldville
Părinți Adrien[*]
Căsătorit cu Olive Lembe di Sita
Cetățenie Republica Democrată Congo
Religie Anglicanism
Ocupație om politic
Președinte al Republicii Democrate Congo
Deținător actual
Funcție asumată
17 ianuarie 2001
Interimat: 17 ianuarie 2001 – 26 ianuarie 2001
Prim-ministru Antoine Gizenga
Adolphe Muzito
Louis Alphonse Koyagialo (interimar)
Augustin Matata Ponyo
Precedat de Laurent-Désiré Kabila

Partid politic People's Party for Reconstruction and Democracy
Alma mater Makerere University
People's Liberation Army National Defense University

Joseph Kabila Kabange (n. 4 iunie 1971) este un politician congolez, președinte al Republicii Democrate Congo din ianuarie 2001. El a preluat funcția de șef al statului la zece zile după asasinarea tatălui său, președintele Laurent-Désiré Kabila. A fost ales președinte în urma alegerilor libere din 2006. În 2011, a fost reales pentru un al doilea mandat.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Joseph Kabila s-a născut pe 4 iunie 1971 în Hewa Bora II, regiunea Kivu de Sud, în estul Republicii Democrate Congo. El este fiul fostului lider rebel, apoi președinte al RDC, Laurent-Désiré Kabila și al Mahanya Sifa Kabila. Cu toate acestea există îndoieli legate de legitimitatea nașterii, vârstei, locului de naștere și trecutului său.

Kabila a început școala primară în Fizi, Kivu de Sud și a terminat-o în Dar Es Salaam, Tanzania. El și-a continuat studiile la școala secundară din Mbeza din Tanzania.

Anii de război[modificare | modificare sursă]

Kabila în 2002, cu Thabo Mbeki, George W. Bush și Paul Kagame

După liceu, Joseph Kabila a urmat un curriculum militar în Tanzania , apoi la Universitatea Makerere din Uganda. În octombrie 1996, Laurent Kabila Désiré, a lansat campania în Zair pentru a elimina regimul Mobutu. Iosif a devenit comandant al armatei de copii kadogos (soldați), și a jucat un rol-cheie în bătălii majore pe drumul spre Kinshasa. Armata de Eliberare a primit sprijin logistic și militar din partea armatelor regionale din Rwanda, Uganda, Angola și Zimbabwe. După victoria AFDL, și autodeclararea lui Laurent-Désiré Kabila ca președinte, Joseph Kabila, a calatorit in China pentru formare la Universitatea Națională de Apărare PLA, în Beijing.

În 1998 la intoarcerea sa din China, i-a fost acordat gradul de general-maior, și numit șef adjunct al Statului Major al Forțelor Armate ale Republicii Democratice Congo (FARDC). Mai târziu, în 2000, a fost numit Șef Major al Forțelor Terestre, o poziție pe care a deținut-o până la asasinarea tatălui său, președintele Laurent Kabila în ianuarie 2001.

Legături externe[modificare | modificare sursă]