José Balaca

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
José Balaca
Retrato de dama con su hijo (José Balaca).png
Date personale
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Cartagena, Spania[1] Modificați la Wikidata
Decedat (59 de ani)[3][4] Modificați la Wikidata
Madrid, Spania Modificați la Wikidata
Înmormântat cementerio de San Justo[*][[cementerio de San Justo (cemetery in Madrid)|​]] Modificați la Wikidata
CopiiRicardo Balaca
Eduardo Balaca Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Spain.svg Spania Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor
miniaturist[*][[miniaturist (artist who creates works in miniature, such as paintings, photographs, furniture, and other objects)|​]] Modificați la Wikidata
Activitate
Studii Real Academia de Bellas Artes de San Fernando[*][[Real Academia de Bellas Artes de San Fernando (Spanish art school, museum and gallery in Madrid, Spain)|​]]  Modificați la Wikidata
Dama con abanico, c. 1857.

José Balaca y Carrión (n. ,[1][2][3][4] Cartagena, Spania[1] – d. ,[3][4] Madrid, Spania) a fost un pictor spaniol născut în Cartagena.[5] A fost tatăl pictorilor Eduardo Balaca și Ricardo Balaca.

În 1828, a ajuns la Madrid pentru a participa la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando. Ulterior a obținut patronajul regal, pentru scenele patriotice din primul război carlist. După răsturnarea regimului Espartero, a plecat în exil și s-a stabilit la Lisabona ca portretist și producător de miniaturi, primind comenzi de la curtea regală.

A călătorit mult, făcând sejururi îndelungate la Londra și Paris, unde a locuit și a lucrat o perioadă de timp. Balaca s-a întors în sfârșit în Spania și s-a stabilit definitiv la Madrid în 1852. A murit acolo la vârsta de șaizeci și nouă de ani, la 19 noiembrie 1869.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Galería biográfica de artistas españoles del siglo XI, p. 60 
  2. ^ a b Balaca y Carrión, José, Union List of Artist Names, accesat în  
  3. ^ a b c d José Balaca, Benezit Dictionary of Artists, accesat în  
  4. ^ a b c d José Balaca y Carrión, Diccionario biográfico español, accesat în  
  5. ^ Catálogo de pinturas de la Real Academia de la Historia 2003 p267 Real Academia de la Historia (Spain), Herbert González Zymla, Leticia M. de Frutos Sastre - "Hijo del pintor José Balaca y Carrión (1810-1869) y hermano de Ricardo (1844- 1880). también pintor. se formó con su padre hasta ser admitido en la Escuela Especial de Pintura de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, ..."