John Walsh (om de știință)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
John Walsh (om de știință)
Date personale
Născut[2] Modificați la Wikidata
Chennai, India Britanică, India Modificați la Wikidata
Decedat (68 de ani)[2] Modificați la Wikidata
Londra, Regatul Marii Britanii Modificați la Wikidata
Ocupațiebiolog
politician
zoolog[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[3] Modificați la Wikidata
Activitate
PremiiMembru al Societății Regale[*]
Medalia Copley ()[1]  Modificați la Wikidata

John Walsh (n. , Chennai, India Britanică, India – d. , Londra, Regatul Marii Britanii) a fost un om de știință britanic și secretar al guvernatorului Bengalului . [4]

John a fost fiul lui Joseph Walsh, secretar al guvernatorului Fort St. George și vărul la Nevil Maskelyne, Astronomer Royal, și sora lui Margaret, soția Lordului Robert Clive .

Viața[modificare | modificare sursă]

A intrat în Compania Engleză a Indiei de Est la vârsta de cincisprezece ani și a devenit secretarul privat al lui Clive. [5] În timpul campaniei Plassey din 1757 împotriva Nawabului Bengalului, Siraj Ud Daulah, John Walsh a primit 56.000 de lire sterline în bani. La întoarcerea din Anglia, în 1759, averea lui era estimată la 147.000 de lire sterline și a căutat repede să achiziționeze capcanele necesare ale puterii aristocratice din Marea Britanie din secolul al XVIII-lea: teren și influență politică. La sfârșitul anului 1764, Walsh a achiziționat imobilul mare din Warfield Park, în apropiere de Bracknell, în Berkshire, și a petrecut următorii doi ani făcând acest lucru.[6] A fost deputat pentru Worcester din 1761 până în 1780. El a continuat să-l slujească pe Robert Clive sau „Clive of India” așa cum a devenit cunoscut și a încercat să formeze un interes parlamentar în favoarea sa.

În viața ulterioară, interesele lui John Walsh au fost științifice, cu un interes deosebit pentru peștele electric . [7] [8] El a fost ales Fellow of the Royal Society în 1770 și i s-a acordat medalia Copley în 1773 pentru o hârtie cu privire la proprietățile electrice ale peștilor torpilor . [9] [10]

La moartea sa, în 1795, Sir John Walsh, așa cum era cunoscut atunci, și-a lăsat averea nepoatei sale, Margaret Walsh, și soțului ei, John Benn, cu condiția să își schimbe numele de familie cu Benn-Walsh.[11]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Award winners : Copley Medal (în engleză), Societatea Regală din Londra, accesat în  
  2. ^ a b c d John Walsh, Autoritatea BnF 
  3. ^ IdRef, accesat în  
  4. ^  Lee, Sidney, ed. (). „Walsh, John (1725?-1795)”. Dictionary of National Biography. 59. London: Smith, Elder & Co. 
  5. ^ „Warfield Park Case Study: Imagining Home”. East India Company at Home, 1757-1857. University College London. 
  6. ^ „Warfield Park Case Study: A Country House of One's Own”. East India Company at Home, 1757-1857. University College London. 
  7. ^ Wade, Nicholas; Piccolino, Marco; Simmons, Adrian. „John Walsh 1726–1795”. Portraits of European Neuroscientists. 
  8. ^ „Copley Medal”. The Royal Society. 
  9. ^ Walsh, John; Seignette, Sieu (). „Of the Electric Property of the Torpedo”. Philosophical Transactions of the Royal Society of London. 63: 461–480. doi:10.1098/rstl.1773.0039. 
  10. ^ „Warfield Park Case Study: Rebuilding Warfield”. East India Company at Home, 1757-1857. University College London. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]