John Hancock

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
John Hancock
Date personale
Născut[1][2] Modificați la Wikidata
Braintree⁠(d), Cele treisprezece colonii, SUA Modificați la Wikidata
Decedat (56 de ani)[1][3][4][5] Modificați la Wikidata
Beacon Hill⁠(d), Massachusetts, SUA Modificați la Wikidata
ÎnmormântatGranary Burying Ground[*][[Granary Burying Ground (cemetery in Boston, Massachusetts)|​]] Modificați la Wikidata
PărințiJohn Hancock, Jr.[*][[John Hancock, Jr. (American priest and librarian)|​]]
Mary Hawke[*][[Mary Hawke (13 Oct 1711 Hingham, Massachusettds -)|​]][6] Modificați la Wikidata
Frați și suroriEbenezer Hancock[*][[Ebenezer Hancock (colonial US merchant, brother of John Hancock)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuDorothy Quincy[*][[Dorothy Quincy (First Lady of Massachusetts (1747-1830))|​]] () Modificați la Wikidata
CopiiLydia Henchman Hancock[*][[Lydia Henchman Hancock (1776 -1777, child of John Hancock)|​]]
John George Washington Hancock[*][[John George Washington Hancock (son of John Hancock, 1778 - 1787)|​]] Modificați la Wikidata
Religiebiserică congregațională[*] Modificați la Wikidata
Ocupațienegustor
om de stat
antreprenor
politician Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata
Al 3-lea Guvernator al statului Massachusetts Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deJames Bowdoin[*][[James Bowdoin (American leader during the American Revolution (1726-1790))|​]]
Succedat deSamuel Adams
Primul Guvernator al statului Massachusetts Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Succedat deThomas Cushing[*][[Thomas Cushing (First Massachusetts Lieutenant Governor, briefly acting governor (1725-1788))|​]]
President of the Continental Congress Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat dePeyton Randolph[*][[Peyton Randolph (president of the first Continental Congress (1721-1775))|​]]
Succedat deHenry Laurens (politician american)

PremiiMembru al Academiei Americane de Arte și Științe[*]
Membru al Academiei Americane de Arte și Științe[*] (din )
Alma materBoston Latin School[*][[Boston Latin School (first public school in the United States)|​]] ()
Harvard College[*][[Harvard College (undergraduate college of Harvard University in Cambridge, Massachusetts)|​]] ()
Semnătură

John Hancock (n. , Braintree⁠(d), Cele treisprezece colonii, SUA – d. , Beacon Hill⁠(d), Massachusetts, SUA) a fost un comerciant, om de stat și unul dintre cei mai proeminenți patrioți ai Revoluției americane. Hancock a servit în calitate de om de stat în funcțiile de primul președinte al celui de-al doilea Congres Continental, respectiv ca întâiul guvernator al statului Massachusetts, a cărui denumire oficială este Commonwealth of Massachusetts, sau Statul (liber) asociat Massachusetts.

Semnatar al Articolelor Confederației, prima constituție a celor treisprezece colonii răsculate împotriva Angliei, John Hancock a devenit foarte cunoscut pentru semnătura sa extrem de lizibilă și stilistic aparte de pe Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii, pentru care a devenit un nume de marcă în istoriografia americană, astfel încât John Hancock a devenit în decursul timpului, un fel de sinonim pentru semnătura de pe un act oficial.

Înainte de Revoluția Americană, Hancock era unul dintre cei mai bogați oameni din cele treisprezece colonii, moștenind de la unchiul său o afacere profitabilă în domeniul transportului maritim. Hancock și–a început cariera politică în Boston, colonia britanică Massachusetts, ca protejat al lui Samuel Adams, un politician influent local, chiar dacă cei doi se vor îndepărta mai târziu unul de celălalt. Pe măsură ce tensiunile între coloniști și Marea Britanie se intensificau, în anii 1760, Hancock își folosea averea pentru a susține cauza coloniștilor. Devenise foarte popular în Massachusetts, în special după ce oficialitățile britanice îi capturaseră nava Liberty, în 1768, acuzându-l de contrabandă. Deși acuzațiile împotriva lui Hancock au fost abandonate în cele din urmă, neputând a fi dovedite, figura sa a fost uneori descrisă în istorie ca cea a unui contrabandist, deși acuratețea acestei caracterizări lasă foarte mult de dorit.

Hancock a fost unul dintre liderii din Boston din timpul crizei care a condus la izbucnirea Războiului de Independență în 1775. John Hancock a servit mai mult de doi ani în Congresul Continental din Philadelphia, și, în calitate de președinte al Congresului, a fost primul care a semnat Declarația de independență a Uniunii. Hancock a revenit în Massachusetts și a fost ales guvernator al Commonwealth-ului pentru aproape tot restul vieții. Hancock și–a folosit influența sa pentru a se asigura că Massachusetts va ratifica Constituția Statelor Unite din 1788.

Hancock a fost deseori privit ca o enigmă. Era un aristocrat bogat, foarte popular publicului larg dar antipatic colegilor săi. În timp ce electoratul din Massachusetts îl privea ca pe un patriot generos și ferm, votându–l în mod constant, unii dintre colegii lui politicieni l–au considerat un mediocru vanitos și frivol. Deși a fost unul din Părinții fondatori ai Statelor Unite ale Americii, Hancock nu a fost un scriitor important, politician sau lider militar. Renumele lui Hancock printre istorici a fost uneori neînsemnat, dar a fost considerat adeseori un politician eficace, care și–a folosit averea și prestigiul cu iscusință pentru a promova Revoluția Americană.

Viață timpurie[modificare | modificare sursă]

John Hancock s-a născut în familia John Hancock Jr. și Mary Hawk Thaxter în orașul Braintree (Massachusetts), în acea parte care a apărut ulterior ca un oraș separat - Quincy. Familia Hancock a dus o viață confortabilă și a deținut un rob pentru treburile casnice. De mic copil, John sa întâlnit cu John Adams (viitorul președinte al Statelor Unite), pe care Rev. Hancock la botezat în 1734. În 1742, tatăl lui Hancock a murit, iar John sa dus sub îngrijirea unchiului său paternal, fără copii Thomas Hancock, un negustor de succes care în calitate de unul dintre cei mai bogați oameni din Massachusetts, locuia împreună cu soția sa, Lydia (născută Lydia Henchmen).

După ce a absolvit Școala Latină din Boston în 1750, John a intrat la Universitatea Harvard, care a absolvit-o în 1754. După absolvire, lucrează pentru unchiul său câștigând experiență pentru un viitor parteneriat. Din 1760 până în 1761, Hancock a trăit în Anglia, lucrând pentru a întări relațiile cu clienții și furnizorii de afaceri de construcții navale ale unchiului său. În 1763, el a devenit partener deplin. Din cauza bolii lui Unchiul John, el are un rol principal în afacere. În august 1764, Thomas Hancock moare, iar John devine stăpânul afacerii și al conacului, devenind unul dintre cei mai bogați oameni din America.

Perioada ascuțirii conflictelor imperiale[modificare | modificare sursă]

Criza Townshend Acts[modificare | modificare sursă]

Cazul Liberty[modificare | modificare sursă]

Portrait of Hancock by John Singleton Copley, c. 1765

Masacrul Tea Party[modificare | modificare sursă]

Paul Revere's 1768 engraving of British troops arriving in Boston was reprinted throughout the colonies.[7]

S-a desfasurat la Boston atunci cand lazile cu ceai ajunse in America au fost varsate in mare.

This portrait of Hancock was published in England in 1775.[8]

Începutul Revoluției americane[modificare | modificare sursă]

Președintele Congresului Continental[modificare | modificare sursă]

Dorothy Quincy, by John Singleton Copley, c. 1772

Semnarea Declarație de Independență[modificare | modificare sursă]

Hancock's signature as it appears on the engrossed copy of the Declaration of Independence

Reîntoarcerea în Massachusetts[modificare | modificare sursă]

In John Trumbull's famous painting The Declaration of Independence, Hancock, as presiding officer, is seated on the right as the drafting committee presents their work.

După multe întârzieri, în octombrie 1780 noua Constituție a Statului Massachusetts a intrat în vigoare. Deși nu a fost o surpriză pentru nimeni, Hancock a fost ales Guvernator de Massachusetts cu o victorie răsunătoare, câștigând peste 90% din voturi.[9] Hancock a guvernat statul Massachusetts până la sfârșitul Războiului de Independență și în timpul perioadei tulbure din punct de vedere economic. Hancock nu s–a implicat foarte mult în activitatea sa de guvernator, evitând pe cât posibil problemele controversate. Conform lui William Fowler, Hancock "nu a condus niciodată cu adevarat" și "nu și–a folosit niciodată puterea pentru a se ocupa de problemele critice cu care se confrunta Commonwealth–ul".[10]

Anii târzii[modificare | modificare sursă]

Hancock's memorial in Boston's Granary Burying Ground, erected in 1896.[11]

Legacy[modificare | modificare sursă]

Hancock's famous signature on the stern of the destroyer USS John Hancock

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d John Hancock, SNAC, accesat în  
  2. ^ a b Find a Grave, accesat în  
  3. ^ a b John Hancock, Find a Grave, accesat în  
  4. ^ a b John Hancock, Brockhaus Enzyklopädie, accesat în  
  5. ^ a b John Hancock, Autoritatea BnF 
  6. ^ Genealogics 
  7. ^ Fowler, Baron of Beacon Hill, 95–96.
  8. ^ Fowler, Baron of Beacon Hill, following 176.
  9. ^ Fowler, Baron of Beacon Hill, 243–44.
  10. ^ Fowler, Baron of Beacon Hill, 246–47.
  11. ^ Allan, Patriot in Purple, viii.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • Adams, James Truslow. "Portrait of an Empty Barrel". Harpers Magazine 161 (September 1930), 425–34.
  • Alden, John R. "Why the March to Concord?" The American Historical Review 49 (1944), 446–54.
  • Allan, Herbert S. John Hancock: Patriot in Purple. New York: Macmillan, 1948.
  • Boyd, Julian P. "The Declaration of Independence: The Mystery of the Lost Original". Pennsylvania Magazine of History and Biography 100, number 4 (October 1976) , 438–67. Available online Arhivat în , la Wayback Machine. from the Historical Society of Pennsylvania.
  • Brown, Richard D. Revolutionary Politics in Massachusetts: The Boston Committee of Correspondence and the Towns, 1772–1774. Cambridge: Harvard University Press, 1970. ISBN 0-393-00810-X.
  • Brown, Robert E. Middle-Class Democracy and the Revolution in Massachusetts, 1691–1789. Ithaca, New York: Cornell University Press, 1955.
  • Dickerson, O. M. "John Hancock: Notorious Smuggler or Near Victim of British Revenue Racketeers?" The Mississippi Valley Historical Review 32, no. 4 (March 1946), 517–40. This article was later incorporated into Dickerson's The Navigation Acts and the American Revolution (Philadelphia: University of Pennsylvania Press, 1951).
  • Fischer, David Hackett. Paul Revere's Ride. New York: Oxford University Press, 1994. ISBN 0-19-508847-6.
  • Fowler, William M., Jr. The Baron of Beacon Hill: A Biography of John Hancock. Boston: Houghton Mifflin, 1980. ISBN 0-395-27619-5.
  • ———. Samuel Adams: Radical Puritan. New York: Longman, 1997. ISBN 0-673-99293-4.
  • Gannett, Henry. The Origin of Certain Place Names in the United States. 2nd ed. Baltimore: Genealogical Pub. Co., 1973. ISBN 0-8063-0544-4.
  • Nobles, Gregory. "Yet the Old Republicans Still Persevere: Samuel Adams, John Hancock, and the Crisis of Popular Leadership in Revolutionary Massachusetts, 1775–90" in Ronald Hoffman and Peter J. Albert, eds., The Transforming Hand of Revolution: Reconsidering the American Revolution as a Social Movement. Charlottesville: University Press of Virginia, 1995, 258–85.
  • Proctor, Donald J. "John Hancock: New Soundings on an Old Barrel". The Journal of American History 64, no. 3 (December 1977), 652–77.
  • Reid, John Phillip. In a Rebellious Spirit: The Argument of Facts, the Liberty Riot, and the Coming of the American Revolution. University Park: Pennsylvania State University Press, 1979. ISBN 0-271-00202-6.
  • Tyler, John W. Smugglers & Patriots: Boston Merchants and the Advent of the American Revolution. Boston: Northeastern University Press, 1986. ISBN 0-930350-76-6.
  • Wroth, L. Kinvin and Hiller B. Zobel, eds. Legal Papers of John Adams, volume 2. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press, 1965.
  • Unger, Harlow Giles. John Hancock: Merchant King and American Patriot. New York: Wiley & Sons, 2000. ISBN 0-471-33209-7.

Bibliografie suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Baxter, William T. The House of Hancock: Business in Boston, 1724–1775. 1945. Reprint, New York: Russell & Russell, 1965. Deals primarily with Thomas Hancock's business career.
  • Brandes, Paul D. John Hancock’s Life and Speeches: A Personalized Vision of the American Revolution, 1763–1793. Lanham, Maryland: Scarecrow Press, 1996. ISBN 0-8108-3076-0. Contains the full text of many speeches.
  • Brown, Abram E. John Hancock, His Book. Boston, 1898. Mostly extracts from Hancock's letters.
  • Sears, Lorenzo. John Hancock, The Picturesque Patriot. 1912. The first full biography of Hancock.
  • Wolkins, George G. "The Seizure of John Hancock's Sloop Liberty". Proceedings of the Massachusetts Historical Society 55 (1923), 239–84. Reprints the primary documents.

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Funcții politice
Predecesor:
nimeni
Preşedinte al Congresului Provincial al Massachusetts
17741775
Succesor:
Joseph Warren
Predecesor:
Peyton Randolph
Întâiul președinte al celui de-al doilea Congres Continental
24 mai 177531 octombrie 1777
Succesor:
Henry Laurens
Predecesor:
William Howe
(Guvernator provincial)
Guvernator al statului liber asociat Massachusetts
25 octombrie 178029 ianuarie 1785
Succesor:
Thomas Cushing
(acting)
Predecesor:
James Bowdoin
Guvernator al Commowealth of Massachusetts
30 mai 1787 - 8 octombrie 1793
Succesor:
Samuel Adams


Governatori ai statului Massachusetts al Statelor Unite ale Americii Massachusetts State Flag

Massachusetts State Flag
Massachusetts State Flag

Hancock | Cushing | Bowdoin | Hancock | Adams | Sumner | Gill | Governor's Council | Strong | Sullivan | Lincoln Sr | Gore | Gerry | Strong | Brooks | Eustis | Morton | Lincoln Jr | Davis | Armstrong | Everett | Morton | Davis | Morton | Briggs | Boutwell | Clifford | Washburn | Gardner | Banks | Andrew | Bullock | Claflin | Washburn | Talbot | Gaston | Rice | Talbot | Long | Butler | Robinson | Ames | Brackett | Russell | Greenhalge | Wolcott | Crane | Bates | Douglas | Guild | Draper | Foss | Walsh | McCall | Coolidge | Cox | Fuller | Allen | Ely | Curley | Hurley | Saltonstall | Tobin | Bradford | Dever | Herter | Furcolo | Volpe | Peabody | Volpe | Sargent | Dukakis | King | Dukakis | Weld | Cellucci | Swift | Romney | Patrick Hancock | Cushing | Bowdoin | Hancock | Adams | Sumner | Gill | Governor's Council | Strong | Sullivan | Lincoln Sr | Gore | Gerry | Strong | Brooks | Eustis | Morton | Lincoln Jr | Davis | Armstrong | Everett | Morton | Davis | Morton | Briggs | Boutwell | Clifford | Washburn | Gardner | Banks | Andrew | Bullock | Claflin | Washburn | Talbot | Gaston | Rice | Talbot | Long | Butler | Robinson | Ames | Brackett | Russell | Greenhalge | Wolcott | Crane | Bates | Douglas | Guild | Draper | Foss | Walsh | McCall | Coolidge | Cox | Fuller | Allen | Ely | Curley | Hurley | Saltonstall | Tobin | Bradford | Dever | Herter | Furcolo | Volpe | Peabody | Volpe | Sargent | Dukakis | King | Dukakis | Weld | Cellucci | Swift | Romney | Patrick