John G. Roberts, Jr.

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
  • Acest articol se referă la John Glover Roberts, Jr., cel de-al șaptesprezecelea Șef al Curții Supreme de Justiție a SUA. Pentru oricare alte persoane purtând numele de familie Roberts, a se vedea Roberts (dezambiguizare).
John G. Roberts, Jr.
Date personale
Nume la naștereJohn Glover Roberts Modificați la Wikidata
Născut (68 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Buffalo, New York, SUA[3] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Jane Sullivan Roberts[*][[Jane Sullivan Roberts (Lawyer, Activist; Wife of US Chief Justice John Roberts)|​]] Modificați la Wikidata
Număr de copii2 Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Religiecatolicism[4] Modificați la Wikidata
Ocupațiejurist
judecător
avocat
politician
istoric de artă
teoretician de artă[*]
profesor Modificați la Wikidata
Al 17-lea judecător-președinte al Curții Supreme a SUA Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
Precedat deWilliam Rehnquist[*]
Judecător al Curții de Apel a Statelor Unite pentru circuitul Districtului Columbia Modificați la Wikidata

Partid politic Rep
Alma materFacultatea de Drept Harvard[*] ( Juris Doctor[*][[Juris Doctor (graduate-entry professional degree in law)|​]], )
Harvard College[*][[Harvard College (undergraduate college of Harvard University in Cambridge, Massachusetts)|​]] (Bachelor of Arts[*] în studiul istoriei[*], )
La Lumiere School[*][[La Lumiere School (private boarding and day school in LaPorte, Indiana)|​]] ()
Semnătură

John Glover Roberts, Jr. (n. , Buffalo, New York, SUA) este cel de-al șaptesprezecelea și actualul Judecător șef al Curții Supreme de Justiție a Statelor Unite ale Americii

John Roberts a fost confirmat de către Senatul Statelor Unite ale Americii cu un confortabil „scor” de 78 - 22 în ziua de joi, 29 septembrie, 2005. În aceeași zi, imediat după confirmare, a prestat jurământul de credință în fața decanului de vârstă al Curții Supreme de Justiție a Statelor Unite ale Americii, judecătorul John Paul Stevens, membru al Curții Supreme din anul 1975. Ca atare, luni, 3 octombrie, 2005, John Roberts a putut fi prezent la datorie, în noua sa calitate, pentru o nouă sesiune a Curții Supreme.

Scurtă prezentare profesională[modificare | modificare sursă]

John Roberts a fost, anterior alegerii sale în prezenta funcție, judecător al Curții de Apel în Jurisdicția Circuitului D.C., a practicat ca avocat timp de 14 ani, a deținut poziții în Partidul Republican al S.U.A., în administrație, în Departamentul de Justiție al S.U.A. și, respectiv, în Consiliul Casei Albe (în engleză White House Counsel).

Date biografice, studii[modificare | modificare sursă]

Roberts s-a născut în Buffalo, New York, în 27 ianuarie, 1955, ca fiu al lui John G. Roberts și Rosemary Podrasky. Tatăl său a fost unul dintre conducătorii executivi ai companiei Bethlehem Steel. Când John a fost în clasa a doua, familia s-a mutat în localitatea Long Beach, Indiana. Acolo, a crescut împreună cu cele trei surori ale sale, Kathy, Peggy și Barb, într-o comunitate romano-catolică influentă.

Roberts a terminat liceul La Lumiere School, o școală catolică din LaPorte, Indiana, primul din clasa sa, în 1973. În timpul studiilor sale liceale, a fost cunoscut pentru pasiunea sa cu care a studiat în general, dar și datorită studierii latinei timp de șase ani. De asemenea, a fost căpitan al echipei de fotbal american, a practicat luptele, a fost membru al corului și al echipei de teatru, a co-editat ziarul școlii, a servit în comitete sportive și executive ale conducerii elevilor.

După terminarea studiilor liceale a intrat la Universitatea Harvard. În timpul verilor cât a fost student, Roberts a lucrat ca sezonier în industria siderurgică pentru a ajuta la plata studiilor sale universitare. Unul din eseurile sale, "Marxism și bolșevism: teorie și practică" (în engleză, Marxism and Bolshevism: Theory and Practice) a primit premiul William Scott Ferguson. A terminat în 1976, obținând o diplomă de bachelor cu mențiunea specială Summa cum laude. A continuat studiile sale la Școala de Drept Harvard (în engleză, Harvard Law School), unde a fost editorul managerial al revistei profesionale Harvard Law Review. A absolvit cursurile în 1979 cu mențiunea specială Magna cum laude.

Afiliații profesionale[modificare | modificare sursă]

Roberts este membru al următoarelor instituții profesionale:

Este membru activ al Federal Appellate Rules Advisory Committee. Deși contestă că ar fi membru al Societății Federaliste (în engleză Federalist Society), Roberts este prezentat ca leader al acesteia în anul 1997 - 1998.

Familie[modificare | modificare sursă]

Roberts este căsătorit cu Jane (Sullivan) Roberts[nefuncțională], avocată și fostă consilieră legală a organizației Feminists for Life. Locuiesc în Washington, DC, în suburbia Bethesda, Maryland. Sunt membri ai parohiei locale romano-catolice, congregație ce este condusă de cunoscutul monsignor conservativ Peter Vaghi. Familia Roberts a adoptat doi copii în 2000: Josephine ("Josie") și Jack Roberts. Josie și Jack sunt elevi ai unei școli catolice particulare ce este o parte a organizației Opus Dei.

Practica juridică profesională[modificare | modificare sursă]

Curtea de Apel a S.U.A.[modificare | modificare sursă]

U.S. Court of Appeals

Curtea Supremă de Justiție a S.U.A.[modificare | modificare sursă]

Nominalizare și confirmare[modificare | modificare sursă]

În ziua de 19 iulie, 2005, judecătorul John G. Roberts a fost nominalizat de către președintele american George W. Bush ca succesor al judecătoarei asociate a Curții Supreme de Justiție a Statelor Unite ale Americii, Sandra Day O'Conner, care se retrăsese anterior din viața profesională.

Cariera în Curtea Supremă de Justiție[modificare | modificare sursă]

Practica juridică ca funcționar public[modificare | modificare sursă]

Opinii juridice[modificare | modificare sursă]

Bibliografie și articole scrise de John G. Roberts, Jr.[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b John Roberts, SNAC, accesat în  
  2. ^ a b John G. Roberts jr., Munzinger Personen, accesat în  
  3. ^ „John G. Roberts, Jr.”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  4. ^ https://www.latimes.com/archives/la-xpm-2005-jul-25-oe-turley25-story.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)

Legături externe (toate în engleză[modificare | modificare sursă]