Opus Dei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Opus Dei
Fondată  Modificați la Wikidata
Fondator(i)Josemaría Escrivá  Modificați la Wikidata
SediuRoma
chiesa prelatizia di Santa Maria della Pace ai Parioli[*][[chiesa prelatizia di Santa Maria della Pace ai Parioli (prelatic church of Opus Dei)|​]]
Prezență online
site web oficial
Însemnul prelaturii
"Opus Dei"

Opus Dei (în latină Praelatura Sanctae Crucis et Opus Dei, în română Lucrarea lui Dumnezeu) este o instituție a Bisericii Catolice, o prelatură personală[1], al cărei scop este să contribuie la munca de evanghelizare a Bisericii, răspândind chemarea universală la sfințenie în viața de zi cu zi.

Prelaturile personale sunt structuri ierarhice a Bisericii Catolice, compuse din laici și preoți, sub conducerea unui prelat.

Prelatul actual este Mons. Fernando Ocáriz, preot spaniol[2]. „Opus Dei” a fost inființat de către Ioan Paul al II-lea ca prelatură personală prin Constituția Apostolică Ut sit în dată de 28 noiembrie 1982. Papa a promulgat statutele prelaturii „Opus Dei”, care reprezentă legea particulară ei.

"Opus Dei" a fost întemeiată de Josemaría Escrivá de Balaguer (1902-1975), la Madrid la 2 octombrie 1928. După Anuarul Pontifical, la ora actuală peste 90.000 de persoane de pe cele cinci continente fac parte din prelatură[3]. Sediul său, împreună cu biserica prelaturii, se află la Roma.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ "Prelatura personală" este o circumscripție ecleziastică, prevăzută de Conciliul Vatican II și de Codul de Drept Canonic, constituită pentru a îndeplini anumite sarcini pastorale. Pentru detalii, vezi: *Personal Prelatures in Nine Words.
  2. ^ Nomina del Prelato della Prelatura Personale della Santa Croce e Opus Dei Arhivat în , la Wayback Machine..
  3. ^ „Prelature of Opus Dei”. Catholic Hierarhcy. Accesat în . 

Lectura suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Allen, John L. Jr. (). Opus Dei. O privire obiectivă asupra miturilor și adevărurilor celei mai controversate forțe din Biserica Catolică. RAO. ISBN 9789731031552. .

Legături externe[modificare | modificare sursă]