Jim Rogers

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
James Beeland Rogers Jr.
Date personale
Născut19 octombrie 1942 (vârsta 73)
Baltimore, Maryland, Statele Unite ale Americii
Naționalitateamerican
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Ocupațieom de afaceri, investitor, autor, fondator al Quantum Fund, director al Rogers Holdings and Beeland Interests Inc.
Limbi vorbitelimba engleză[1] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materColegiul Balliol[*]
Universitatea Yale  Modificați la Wikidata
OrganizațieUniversitatea Columbia  Modificați la Wikidata
Partid politicPartidul Republican  Modificați la Wikidata

James Beeland „Jim” Rogers Jr. (n. 19 octombrie 1942, Baltimore, Maryland, Statele Unite ale Americii) este un om de afaceri, investitor și scriitor american.

Biografie și carieră[modificare | modificare sursă]

Jim Rogers a avut prima slujbă la vârsta de cinci ani, strângând sticlele goale de pe stadioane, după meciurile de baseball. La terminarea lice­ului a obținut o bursă la Yale, unde a fost cârmaci al echipei de canotaj. Ulterior, a urmat cursurile Colegiului Balliol din Oxford și a început să lucreze pe Wall Street. Este co-fondator al Quantum Fund, în partene­riat cu George Soros, dar ulterior vederile celor doi nu au mai coincis și au decis să-și separe drumurile.

În următorii zece ani, Rogers a făcut avere și și-a consolidat repu­tația de investitor. La 37 de ani a decis să renunțe la serviciul de zi cu zi, dar a continuat să fie deosebit de activ. Pe lângă administrarea pro­priului portofoliu, a fost profesor de finanțe la Școala de Afaceri a Universității Columbia și a făcut o călătorie în jurul lumii, pe motoci­cletă, parcurgând peste 160 000 de kilometri, pe șase continente, și intrând, cu această expediție, în Cartea Recordurilor. Această călă­torie a făcut obiectul primei sale cărți, Investment Biker (Motociclistul investitor). Au urmat alte titluri de succes: Hot Commodities (Mărfuri la mare căutare), Adventure Capitalist (Capitalistul aventurier), A Bull in China (Un taur în China), A Gift to My Children (Un dar pentru copiii mei). În perioada 1999–2002 a întreprins o a doua călătorie de amploare (Aventura Mileniului), de data aceasta cu mașina, împreună cu soția sa, Paige. Au străbătut 245 000 de kilometri, în 16 țări, ceea ce i-a adus lui Rogers un nou record Guiness. În 2007, Jim Rogers și-a vândut reședin­ța din New York și s-a mutat, cu soția și cele două fiice, în Singapore, atât pentru că piețele asiatice oferă posibilități de investiții mai bune, cât și pentru că și-a dorit ca fetele sale să vorbească fluent chineza mandarină. În prezent, mărturisește că nu ar mai trăi niciodată la New York. 

De-a lungul timpului a acuzat de nenumărate ori autoritățile de proasta gestiune a economiei și a avertizat cu privire la pericolele care planează asupra piețelor financiare.

Viața personală[modificare | modificare sursă]

Jim Rogers a fost căsătorit de trei ori. Prima dată în 1966, cu Lois Biener, divorțând după trei ani. În 1974 s-a căsătorit cu Jennifer Stolnick, de care a divorțat în 1977. Cea de-a treia soție este Paige Parker. Este tatăl a două fete.

Cărți[modificare | modificare sursă]

  • 1994: Investment Biker (Motociclistul investitor);
  • 2003: Adventure Capitalist (Capitalistul aventuriei);
  • 2004: Hot Commodities (Mărfuri la mare căutare);
  • 2007: A Bull in China (Un taur în China);
  • 2009: A Gift to My Children (Un dar pentru copiii mei);
  • 2013: Street Smarts (Școala vieții).

Cărți publicate în limba română[modificare | modificare sursă]

  • 2015: Școala vieții (Street Smarts)
  • 2016: Școala vieții (Street Smarts)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Czech National Authority Database, accesat în