Jerzy Popiełuszko

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Jerzy Popieluszko.jpg

Jerzy Popiełuszko [jɛʐɨ popʲɛwuʂko] (n. 14 septembrie 1947, Okopy lângă Suchowola, Polonia – d. 19 octombrie 1984, Włocławek, Polonia) a fost un preot catolic polonez, asasinat de poliția politică a Poloniei (Służba Bezpieczeństwa). În 1997, papa Ioan Paul II a inițiat procesul de beatificare pentru Popiełuszko, considerat martir creștin.

Capelanul Popiełuszko a fost confesor (duhovnic) al muncitorilor metalurgiști din Varșovia. În predicile sale, a criticat instituirea legii marțiale (1981) de către regimul Jaruzelski și interzicerea sindicatului liber Solidaritatea. A fost arestat în 1983, dar la scurt timp amnistiat.

Statuie comemorativă ridicată în 2008

Popiełuszko a fost asasinat de lucrători ai serviciului Securității statului (Służba Bezpieczeństwa). Trei ofițeri de Securitate l-au răpit la 19 octombrie 1984, l-au torturat, bătut, i-au legat pietroaie de picioare și l-au înecat într-un lac de acumulare, pe cursul Vistulei, aproape de localitatea Włocławek. Trupul i-a fost găsit la 30 octombrie 1984.

Făptuitorii crimei au fost identificați, întrucât șoferul preotului Popiełuszko a reușit să scape. Acesta a reținut numărul de înmatriculare al automobilului cu care s-au deplasat cei trei ofițeri de Securitate. Regimul Jaruzelski a permis judecarea celor trei, iar parchetul a cerut în proces chiar pedeapsa capitală împotriva principalului inculpat. Instanța tribunalului i-a condamnat la termene de pedeapsă cuprinse între 10 și 25 de ani închisoare, ulterior comutate la termene mai scurte. Instanța a conchis că ofițerii asasini nu au acționat la ordine emise de superiori.

În 2004 au fost publicate documente care atestă că șeful juntei militare și președinte al Poloniei, Jaruzelski, l-a bănuit încă din 1984 pe ministrul său de interne, Mirosław Milewski, ca inițiator al crimei, însă acesta avea un protector puternic: poliția politică sovietică, KGB.

Procesul de beatificare a fost inițiat la 8 iulie 1997 de Papa Ioan Paul al II-lea; succesorul său, Papa Benedict al XVI-lea, a dorit grăbirea acestuia, astfel încât, la 6 iunie 2010, Popiełuszko a fost beatificat la Varșovia, cu participarea a peste 100 000 de oameni și în prezența mamei sale, în vârstă de 100 de ani. Fericitul Jerzy Popiełuszko este sărbătorit liturgic, în calendarul romano-catolic, la 19 octombrie.

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Jerzy Popiełuszko

Legături externe[modificare | modificare sursă]