Sari la conținut

Jardin des Plantes

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jardin des Plantes

Marea Galerie a Evoluției de la Muzeul de Istorie Naturală
AmplasareArondismentul 5 din Paris, Paris, Métropole du Grand Paris, Franța
48°50′38″N 2°21′35″E ({{PAGENAME}}) / 48.8439°N 2.3597°E
Suprafață24 ha
Deschis
AdresăArondismentul 5 din Paris, Paris, Métropole du Grand Paris, Franța; rue Cuvier[*][[rue Cuvier (street in Paris, France)|​]]; rue Geoffroy-Saint-Hilaire[*][[rue Geoffroy-Saint-Hilaire (street in Paris, France)|​]]; rue Buffon[*][[rue Buffon (street in Paris, France)|​]]; quai Saint-Bernard[*][[quai Saint-Bernard (thoroughfare in Paris, France)|​]]; place Valhubert[*][[place Valhubert (square in Paris, France)|​]]; boulevard de l'Hôpital[*][[boulevard de l'Hôpital (boulevard in Paris, France)|​]]
Websitehttps://www.jardindesplantesdeparis.fr/

Jardin des Plantes (în română „Grădina plantelor”) este o grădină botanică și zoologică din Paris cu o suprafață de 23,5 ha. Se află în centrul orașului, pe malul stâng al fluviului Sena, în sectorul 5, între Marea geamie din Paris, complexul universitar „Jussieu”, Gara Austerlitz și Sena. Adăpostește sediul, laboratoarele, colecțiile, galeriile muzeale și serele Muzeului Național francez de Istorie Naturală.

A fost proiectată în anul 1626. Acum face parte din Muzeul Național de Istorie Naturală.

Grădina a fost creată inițial ca Jardin royal des plantes médicinales de către medicii regelui, Ludovic al XIII-lea, Jean Héroard (1551–1628) și Guy de La Brosse. Directori au fost printre alții Antoine Vallot (1652-71), medicul regelui Ludovic al XIV-lea, Guy-Crescent Fagon (1693) și naturalistul Georges-Louis Leclerc de Buffon (1739), cel care a extins parcul.

Legături externe

[modificare | modificare sursă]
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Jardin des Plantes

7Coordonate: 48° 50′ 38″ N, 2° 21′ 35″ E