Jacques Cartier

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Jacques Cartier
Jacques Cartier 1851-1852.jpg
Portretul lui Jacques Cartier de Théophile Hamel, cca. 1844. Nu sunt cunoscute portrete contemporane ale lui Cartier.
Date personale
Născut31 decembrie 1491
St. Malo, Ducatul de Bretania
Decedat (65 de ani)
St. Malo, Regatul Franței
Înmormântat cathédrale Saint-Vincent de Saint-Malo[*][[cathédrale Saint-Vincent de Saint-Malo (cathedral located in Ille-et-Vilaine, in France)|​]][1] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (pestă) Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Mary Catherine des Granches[*][[Mary Catherine des Granches |​]] Modificați la Wikidata
CetățeniePavillon royal de la France.svg Regatul Franței Modificați la Wikidata
OcupațieNavigator și explorator francez
Activitate
Cunoscut pentruPrimul european care a călătorit spre interior în America de Nord. A revendicat ceea ce este cunoscut acum ca Canada pentru Franța.
Semnătură
Jacques Cartier Signature.svg

Jacques Cartier (UK /ˈkɑrti/ kar-TEE-ay, de asemenea US /ˌkɑrtiˈ, kɑrˈtj/ KAR-tee-AY-,_-KAR-tyay,[2][3] Pronunție în franceză: /ʒak kaʁtje/, Format:IPA-frdia; Format:Lang-br;n. 31 decembrie 1491 – d. 1 septembrie 1557) a fost primul explorator al Golfului Sf. Laurențiu și cel ce a descoperit râul Sf. Laurențiu. El a întreprins trei voiaje în regiune, primele două în 1534 și 1535 - 1536, la ordinele exprese ale regelui Francisc I, iar a treia expediție în 1541 - 1542. În al treilea voiaj, Jacques Cartier a fost secundul lui Sir Roberval, care a fost încredințat de rege să aducă resurse naturale din Canada. Dar, deoarece Sir Roberval a întârziat cu pregătirile pentru expediție, Jacques Cartier a plecat în lunga expediție fără acesta. El a ajuns în Canada la Hochelaga (Montreal) din regiunea Stadacona (Quebec). Odată ajuns în Canada, Cartier a pornit în căutarea aurului și a diamantelor. A găsit o mulțime de bijuterii înaintea lui Sir Roberval. Cei doi s-au întâlnit în Terra Nova (Newfoundland). Dar Jacques Cartier nu a ascultat ordinele lui Sir Roberval și a plecat în Franța unde a vrut sa vândă bogățiile aduse. Însă, odată revenit în țară, a descoperit că, din păcate pentru el, nu a adus decât pyrite și quartz fără valoare. Pornind de la această întâmplare, a apărut expresia: fals ca diamantele Canadei. După aceea, Jacques Cartier s-a retras din această activitate pentru totdeauna și a murit în anul 1557 la Paris.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://fr.findagrave.com/memorial/29374454/jacques-cartier  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ Format:Cite LPD
  3. ^ Format:Cite EPD

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Jacques Cartier