Sari la conținut

Jackpot

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

În anumite jocuri de noroc, în special în jocurile mecanice de tip păcănele, jackpotul este potul cel mare. Reprezintă un profit mare, obținut într-un timp scurt.[1]

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Cuvântul vine din engleză Jack (valet) + pot (oală). A fost folosit pentru prima data la sfârșitul secolului al XIX-lea la un joc de cărți. Scopul acestui joc a fost să se obțină o mână care să fie mai puternică decât două cărți de 10, adică doi valeți sau mai mulți. Pariuri se făceau la fiecare rundă și dacă nimeni nu câștiga, banii rămâneau pe masă, în oală. La final, câștiga cel care reușea să facă o mână de 3 valeți. Numai acest jucător câștiga toată suma, adunată în oala, iar de aici provine și cuvântul jackpot – oala valeților.

Această denumire a devenit foarte populară cu apariția aparatelor de tip slot, la începutul anilor 40.

Tipuri de jackpot[modificare | modificare sursă]

Jackpot fix (standard)[modificare | modificare sursă]

Jackpotul fix este o sumă de bani pusă la bătaie din partea cazinoului. Acesta poate fi câștigat în cazul în care jucătorul reușește să obțină o anumită combinație pe rolele aparatelor de tip slot. Câștigarea acestuia nu este condiționată de valoarea pariului sau de numărul de jucători.

Jackpot progresiv[modificare | modificare sursă]

Jackpotul progresiv este o sumă de bani care este în continuă creștere, deoarece se formează de la depunerile jucătorilor. De la fiecare pariu realizat, cazinoul preia un procent mic și îl adaugă la acest jackpot. Valoarea acestora poate ajunge la milioane.

Sloturi cu cele mai mari câștiguri[modificare | modificare sursă]

Mega Moolah – cu 4 jackpoturi diferite – mini, major, minor, mega. Primele 2 jackpoturi nu sunt foarte mari dar se câștiga extrem de des, de câteva ori pe zi. Jackpotul mega este foarte mare, se câștiga extrem de rar și valoarea acestuia depășește 1 000 000 $. Mega Moolah deține recordul mondial pentru cel mai mare jackpot câștigat vreodată la un slot, în valoare de 18 000 000 euro.

Monty Pythons' Spalamot – 2 jackpoturi mari, ce pot fi câștigate prin obținerea a 3 simboluri bonus.

Mega Fortune – 3 jackpoturi, se găsește la cazinourile online – mega, major, rapid. La sfârșitul anului 2015 un jucător foarte norocos a câștigat 8.5 milioane de euro.

Pirates Millions – un jackpot progresiv în valoare peste 1 000 000 euro.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Brown, Aaron (), The Poker Face of Wall Street (în engleză), John Wiley & Sons, ISBN 978-1-118-16110-4, accesat în