Slot machine

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Slot machine este un termen utilizat de legislatorii români, inexistent in DEX. Licența de organizare a jocurilor de noroc trebuie obținută conform OUG nr. 77/2009 pentru mai multe activități , inclusiv de jocurile tip slot-machine, daca evenimentele sunt organizate in prezenta fizica a participanților prin intermediul mașinilor, utilajelor si instalațiilor specifice, iar câștigul depinde de hazard.

Un joc mecanic/electronic/video de tip "slot machine" (American English), „păcănele” (română),”fruit machine” (British English) sau simplu „slot” este un aparat de joc de noroc constând inițial în trei sau mai multe roți cu imagini care se rotesc independent când un buton e apăsat sau o manetă laterală e acționată ca la aparatele originale. Mașina oferă un câștig jucătorului când pe panoul de afișare sau într-o zonă delimitată a ecranului video apar anumite tipuri prestabilite de configurații de imagini rezultate din „rotirea” independentă, cu viteză (pseudo)aleatoare a tamburilor și, respectiv, fixarea unora de către jucător, tip de acțiune transmis și echivalentelor ne-mecanice moderne exploatate public sau simulatoarelor pentru calculator instalate local sau online.

Acest gen de aparat este cel mai popular mod de distracție în cazinouri și „săli de joc” asigurând 70% din veniturile acestora.

Digitalizare a dus la variații ale conceptului original de slot machine. Deoarece jucătorul joacă în esență un joc video, producătorii pot oferi mai multe elemente interactive, cum ar fi runde bonus extinse și o grafică video mai variată.

Odată cu apariția World Wide Web, industria jocurilor de noroc a început să se mute în spațiul online. Astfel, în prezent, audiența jocurilor de noroc este din ce în ce mai mare, ceea ce a dus la o concurență uriașă și la un acces facil la jocurile cash. Sloturile s-au integrat și ele în spațiul online[1] și s-au distins prin diversitatea genurilor în realitățile cazinourilor online.

Sloturile sunt jocuri la aparate programate cu un procent de așteptare, așa numită Marja Casei. Aceasta înseamnă că pe termen lung o parte din miza pariorului va fi pierdută. Sloturile funcționează pe baza generatorului de numere aleatorii. Acest generator garantează un joc corect, fiecare rotire este complet aleatorie și fiecare parior are șanse egale să câștige. Rata de returnare la jucător (RTP) este un termen legat de probabilitatea că pictogramele de pe role să se alinieze într-un anumit fel pe o linie de plată activă. Fiecare rotire are șanse identice de a aduce câștiguri ca și cea precedentă.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Primul aparat „slot” simplu a fost conceput in 1887 de Charles Fey of San Francisco, California, U.S. Avea trei roti cu cinci simboluri – potcoave, diamante, săbii, inimi și un clopot (Liberty Bell),-de unde numele inițial, astfel încât s-a putut realiza un mecanism automat de plată în caz de câștig. Invenția a avut succes și a declanșat o „febră” a industriei de „aparate de joc” încât în unele state aceste a au fost prohibite. Sittman și Pitt din Brooklyn, New York, U.S. au realizat un aparat de joc in 1891 precursor al celor moderne cu cinci cilindri rotitori („roți”)și un total de 50 imagini bazat pe jocul de poker .

În perioada 1880 – 1930 cazinourile erau interzise prin lege și aparatele de sloturi trebuiau să fie adaptate la cerințele legilor în vigoare. Cei care dețineau barurile nu erau prea încântați să ofere mâncare sau băutură gratuită celor care câștigau, de aceea plățile au început să se facă în pachete de gumă de mestecat cu fructe pe ambalaj.

Câștigurile plătite în gumă de mestecat nu erau prea atractive pentru jucători, dar lucrurile aveau să se schimbe odată cu apariția simbolurilor caracteristice jocurilor moderne: potcoavă, cireșele, clopoțeii, diamantele. Deși Statele Unite ale Americii trecea prin momente de criză, dezvoltarea sloturilor nu a fost afectată cu nimic, ci parcă sporea poate datorită dorinței arzătoare a oamenilor de a castiga bani ușor și cu riscuri mici.

În 1963, Bally a dezvoltat cu succes primul aparat electromecanic Money Honey, încât maneta de antrenare a devenit o relicvă . Primul „slot” video a fost realizat în 1976 la scară industrială în Kearney Mesa, CA de N. Cerracchio, R. Greene, W. Beckman, J. Reukes, și L. Black pentru Fortune Coin Co., Las Vegas, NV.

La începutul anilor ’90 jocurile de tip slot au devenit și mai populare, deoarece au fost înlocuite cu aparate mai avansate, mai sofisticate, iar datele erau protejate de tehnologii de criptare. Cea mai mare creștere a popularității lor a avut loc când jocurile de tip slot au trecut și în mediul de cazino online făcând jocul mult mai accesibil jucătorilor.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Un „jucător” la „PĂCĂNELE” e în drept să „joace” un număr prestabilit constructiv de „credite” prin inserarea de monede, jetoane, or in sistemul Ticket-In, Ticket-Out , un tichet cu cod de bare într-o deschizătură („slot”) aparținând aparatului .Acesta este acționat printr-o manetă sau buton, sau atingând un ecran tactil („touchscreen”) . Jocul poate să implice abilitățile utilizatorului sau să creeze iluzia acestei implicări fiind în fapt un joc de noroc. Scopul este să se câștige bani de la aparat prin alinierea („potrivirea ”) unor simboluri – imagini viu colorate și ușor de recunoscut cum ar fi fructe, numere, litere, cărți de joc, chipul unor vedete sau personaje de desene animate mai nou- de pe tamburii mecanici sau simulările lor electromecanice sau video , pe o „linie” sau în alte configurații. Majoritatea aparatelor oferă câștiguri dependente de combinarea simbolurilor, controlate de jucător prin butoane (sau zone sensibile de ecran) după reguli prestabilite, cunoscute acestuia , conforme unor tabele afișate (sau accesibile , la cerere)-„ Pay table”. Fabricanții de jocuri oferă uzual bonusuri, care pot să restituie jucătorilor mai mult decât au introdus deja, pentru a-i încuraja să continue în speranța de a compensa pierderile. Introducerea microprocesoarelor a permis să se asigure prin programare o probabilitate de apariție diferită fiecărui simbol astfel încât să dea jucătorului senzația apropierii câștigului cel mare ratat la mustață, deși un document furnizat de producător (Theoretical Hold Worksheet) specifică exact parametrii de lucru, inclusiv probabilitatea de câștig , parametri stabiliți de producător prin programul specific (firmware), care se pot modifica prin înlocuirea fizică a memoriei (EPROM, NVRAM ) operație în general controlată de autoritățile legale prin sigilare.

Mijloacele de joc tip slot-machine sunt dotate cu un sistem electronic integrat de monitorizare, înregistrare și evidențiere a tuturor operațiunilor de exploatare, făcând parte integrantă constructivă din mijlocul de joc respectiv sau adăugat ulterior acestora (tip "black-box"), care permite controlul autorităților asupra modului de organizare și exploatare a jocurilor de noroc respective.

La fel în lista de sloturi apar și cele cu șeptari, după numerologia 777. Classic Seven este un slot de tip strip-down care se remarcă în primii ani ai sloturilor online, dar ceea ce îi lipsește, cu siguranță, compensează în ceea ce privește jocul și ușurința de utilizare, regulile jocului și plățile fiind astfel simplu deoarece se pot încadra cu ușurință pe un singur ecran suplimentar.

Operatorii economici care dețin licență de organizare a jocurilor de noroc și exploatează, pe bază de autorizație de exploatare a jocurilor de noroc, jocuri tip slot-machine, pot organiza sisteme de tip "jack-pot" prin interconectarea jocurilor tip slot-machine dintr-o locație, dacă se utilizează sisteme de joc de tip "mistery", sau a aparatelor de același tip, dacă se utilizează sisteme de joc de tip "progresiv".

Tipuri de jocuri la sloturi[modificare | modificare sursă]

Linii de plată[modificare | modificare sursă]

Liniile de plată sau liniile câștigătoare sunt linii pe care simbolurile câștigătoare trebuie să formeze o combinație cu plată pentru ca jucătorul să obțină câștig. Se poate realiza o victorie numai de pe o linie de plată pe care jucătorul a pariat.

Marja Casei[modificare | modificare sursă]

Anumite jocuri de cazinou, precum Blackjack, datorită factorului uman, permit micșorarea marjei Casei chiar și sub 1%, dar acest lucru nu este valabil la sloturi. Rata de returnare la parior este setată pentru fiecare joc în parte și aceasta nu poate fi modificată.

Jackpot[modificare | modificare sursă]

Jackpotul poate fi fix sau progresiv. Jackpotul progresiv se formează de la depunerile pariorilor. Aparatele de slot care oferă acest tip de jackpot sunt legate între ele. Cu cât jucătorii care pariază sunt mai mulți cu atât și valoarea jackpotului crește mai mult. Aceste sloturi oferă un câștig uriaș, dar cu cât sunt mai mulți jucătorii care pariază, cu atât scad șansele fiecăruia din ei să obțină un câștig mare. Acest lucru nu este valabil numai pentru jackpotul respectiv ci și pentru cel alate plăți care pot apărea în timpul jocului.

Casino Bonus[modificare | modificare sursă]

Cazinourile online caută diferite modalități de a atrage jucători. O strategie de marketing, foarte populară și oferită de aproape toți operatorii pe net, este bonusul de bun-venit. Aceasta este o sumă de bani, oferită din partea cazinoului, care se poate folosi, în cele mai bune condiții la jocurile de tip slot. De obicei, această sumă este 100% la primul depozit efectuat.[2]

Reglementari legale In România[modificare | modificare sursă]

OUG nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I,nr. 439/2009;

¬HG nr. 870/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice de aprobare a OUG nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 528/2009.

Legea 161 din19/04/2003publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 279 din 21/04/2003

Ca urmare a expirării dreptului temporar de organizare a jocurilor de noroc la distanță pe teritoriul României, vă informăm ca începând cu 01 februarie 2017 ora 00:00 activitatea de jocuri de noroc la distanță va fi permisă doar operatorilor licențiați care se regăsesc la Approved – Oficiul National pentru Jocuri de Noroc Arhivat în , la Wayback Machine.

Fraude[modificare | modificare sursă]

Mașinile de tip păcănele pot fi modificate pentru a reduce câștigurile jucătorilor.

În octombrie 2015, autoritățile din România au destructurat o grupare din Sălaj și Maramureș care a făcut o avere impresionantă înșelându-i pe amatorii de păcănele și făcând și evaziune fiscală.[3][4][5] Din rețea făceau parte peste 150 de patroni de localuri, care găzduiau păcănele măsluite, dar și persoane specializate în fraude economice și informatice.[6]

În noiembrie 2016, Poliția Română a identificat o rețea de evazioniști care modificau aparatele pentru a fura banii.[7]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Un exemplu clasic de sloturi online, 18 iulie 2022, Marco Consoli, Ziarul Argesul
  2. ^ „Teme des folosite la sloturi”. Jucatorul.ro. Accesat în . 
  3. ^ Sume uriașe și zeci de kilograme de aur confiscate de la membrii unei grupări care a făcut avere furând din banii amatorilor de păcănele și fentând statul. Cum funcționa înșelătoria, 30 octombrie 2015, Alina Pop, Adevărul, accesat la 11 noiembrie 2016
  4. ^ Surpriza DIICOT: Managerul unor localuri din Zalău, arestat preventiv în dosarul mafiei păcănelelor măsluite, 13 ianuarie 2016, Alina Pop, Adevărul, accesat la 11 noiembrie 2016
  5. ^ Averi fabuloase făcute pe seama amatorilor de păcănele. Unul dintre liderii grupării și-a cumpărat șase apartamente de lux în Mamaia, altul avea 26 de kilograme de aur, 2 noiembrie 2015, Alina Pop, Adevărul, accesat la 11 noiembrie 2016
  6. ^ Averi uriașe din escrocheriile cu păcănele. Sume colosale găsite acasă la infractori, 4 noiembrie 2015, Romania TV
  7. ^ VIDEO Cum erau măsluite „păcănelele“ pentru ca jucătorii să nu câștige marele Jackpot. Opt arestări în Dosarul „Mafia jocurilor de noroc“, 10 noiembrie 2016, Claudia Spridon, Adevărul, accesat la 11 noiembrie 2016