J. Farrell MacDonald

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
J. Farrell MacDonald
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Waterbury, Connecticut, SUA Modificați la Wikidata
Decedat (77 de ani)[1][2][3] Modificați la Wikidata
Hollywood, California, SUA Modificați la Wikidata
ÎnmormântatChapel of the Pines Crematory[*][[Chapel of the Pines Crematory (crematory and cemetery in Los Angeles, California)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Ocupațieactor
regizor de film
actor de televiziune[*]
actor de film
actor de teatru[*]
cântăreț Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea Yale

John Farrell MacDonald (n. , Waterbury, Connecticut, SUA – d. , Hollywood, California, SUA) a fost un actor de personaj și regizor american. Pe parcursul carierei, a apărut în peste 325 de filme și a regizat 45 de filme mute între 1912 și 1917.

Acesta a fost directorul principal al Oz Film Manufacturing Company⁠(d) deținute de autorul L. Frank Baum și a avut numeroase roluri în lungmetrajele lui Frank Capra, Preston Sturges⁠(d) și John Ford.

Biografie[modificare | modificare sursă]

MacDonald s-a născut în Waterbury, Connecticut. Conform lucrării A Biographical Dictionary of Silent Film Western Actors and Actresses de George A. Katchme, data sa de naștere este 14 aprilie 1875.[4] În genericul filmelor, apare adesea sub nume precum Farrell MacDonald, JF Mcdonald și Joseph Farrell Macdonald.

Acesta a absolvit Universitatea Yale cu o diplomă de licență în 1903 și a jucat fotbal în perioada studenției.[4]

Cariera[modificare | modificare sursă]

La începutul carierei sale, MacDonald a fost cântăreț în piese de teatru blackface⁠(d) și a apărut în producții teatrale timp de doi ani în cadrul unui turneu organizat în Statele Unite. Primul său rol a fost în filmul mut The Scarlett Letter din 1911, realizat de studioul de film Independent Moving Pictures Company⁠(d) (IMP), precursorul Universal Pictures.[5] Primul proiect regizat de MacDonald a fost The Worth of a Man, un scurtmetraj dramatic. A continuat să realizeze încă 43 de filme până în 1917, ultimul său proiect fiind Over the Fence⁠(d).[5]

În 1918, MacDonald, care urma să devină unul dintre cei mai îndrăgiți actori de personaj din Hollywood,[5] a renunțat la munca de regizor și s-a dedicat complet actoriei, având roluri cu precădere în producții western și comedii irlandeze. A lucrat pentru prima dată cu John Ford la filmul A Fight for Love⁠(d) din 1919 și a apărut în alte lungmetraje regizate de acesta. În total, MacDonald a apărut în douăzeci și cinci de filme între 1919 și 1950, cele mai cunoscute fiind filmele mute The Iron Horse (1924), 3 Bad Men (1926)[6] și Riley the Cop⁠(d) (1927).[5]

Trecerea la filmele sonore nu i-a afectat cariera și a continuat să obțină numeroase roluri. De exemplu, MacDonald a apărut în 14 filme pe parcursul anului 1931 – inclusiv în prima ecranizare a Șoimului maltez⁠(d) – și alte 22 în 1932. În acestă perioadă, a ajuns cunoscut pentru rolul vagabondului Tramp din lungmetrajul Our Little Girl⁠(d) (1935) și rolul lui Pop Ryley din Me and My Gal⁠(d) (1932).

În anii 1940, MacDonald a devenit parte a grupului Preston Sturges Stock Company⁠(d), fiind prezent în șapte filme regizate de acesta. A apărut în lungmetrajele Sullivan's Travels⁠(d), The Palm Beach Story⁠(d), The Miracle of Morgan's Creek⁠(d), The Great Moment⁠(d), The Sin of Harold Diddlebock⁠(d), Unfaithfully Yours⁠(d) și The Beautiful Blonde from Bashful Bend⁠(d). Rolurile din filmele lui Sturges au fost în general nemenționate. A intrat în atenția publicului cinefil cu rolul barmanului Mac din Draga mea Clementine (1946).[5] De asemenea, a avut roluri nemenționate în O viață minunată (1946) și Here Comes the Groom⁠(d) (1951).

Ultimul său film a fost comedia Elopement⁠(d) din 1951.

Moarte[modificare | modificare sursă]

MacDonald a murit la Hollywood pe 2 august 1952 la vârsta de 77 de ani. A fost căsătorit cu actrița Edith Bostwick[4] până la moartea acesteia în 1943; cei doi au avut împreună o fiică pe nume Lorna.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Film mut[modificare | modificare sursă]

Film sonor[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d J. Farrell MacDonald, SNAC, accesat în  
  2. ^ a b J. Farrell MacDonald, Find a Grave, accesat în  
  3. ^ a b J. Farrell MacDonald, Autoritatea BnF 
  4. ^ a b c Katchmer, George A. (). A Biographical Dictionary of Silent Film Western Actors and Actresses (în engleză). McFarland. p. 223. ISBN 9780786446933. Accesat în . 
  5. ^ a b c d e Erickson, Hal Biography (Allmovie)
  6. ^ „3 Bad Men, mighty story of american west, at Arcadia”. Reading Eagle. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]