Iñaki Williams

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Iñaki Williams
Informații generale
Nume complet Iñaki Williams Arthuer
Data nașterii (29 de ani)[1]
Locul nașterii Bilbao, Spania
Înălțime 1.86 m[1]
Greutate 77 kg
Post Atacant
Informații despre echipă
Echipa actuală  Athletic Bilbao
Număr 9
Cluburi de juniori
Ani Club
Natación Pamplona[3]
2008–2012  CD Pamplona
2012–2013  Athletic Bilbao (cantera)
Cluburi de seniori*
Ani Club Ap (G)
2013–2014  CD Basconia 18 (7)
2014–2015  Bilbao Athletic 32 (21)
2014–  Athletic Bilbao 286 (58)
Echipa națională#
Ani Țară Ap (G)
2015–2017 Spania sub 21 17 (3)
2016 Spania 1 (0)
2018–2020 Țara Bascilor 2 (0)
2022– Ghana 5 (0)
* Apariții și goluri pentru echipa de club doar în cadrul campionatului intern la data de 20:53, 8 noiembrie 2022 (UTC)
# Selecții și goluri la națională până la data de 15:02, 28 noiembrie 2022 (UTC)

Iñaki Williams Arthuer (n. , Bilbao, Comunitatea Autonomă a Țării Basce, Spania) este un fotbalist ghanez care joacă pe postul de atacant la Athletic Bilbao în La Liga și la echipa națională a Ghanei. [2]

Dezvoltat la academia lui Athletic Bilbao, a făcut peste 350 de apariții la prima echipă, inclusiv un record în La Liga de peste 240 de jocuri consecutive. A marcat golul victoriei în Supercupa Spaniei 2020-2021 .

Născut în Spania din părinți ghanezi, Williams și-a făcut debutul pentru echipa națională a Spaniei în 2016. În 2022, a ales să reprezinte Ghana la nivel internațional, fiind chemat pentru Cupa Mondială din 2022.

Carieră internațională[modificare | modificare sursă]

Spania[modificare | modificare sursă]

Pe 20 martie 2015, Williams a primit prima convocare internațională, fiind chemat în echipa sub 21 de ani a Spaniei a lui Albert Celades pentru amicalele cu Norvegia și Belarus. [6] Și-a făcut debutul pe 26 împotriva celei dintâi, înlocuindu-l pe marcatorul Munir El Haddadi la pauză într-o victorie cu 2-0. [7]

Williams a fost listat ca unul dintre cei 11 jucători de rezervă pentru echipa Spaniei a lui Vicente del Bosque la UEFA Euro 2016. [8] Și-a făcut debutul cu seniori pe 29 mai, înlocuindu-l pe Marco Asensio într-o înfrângere cu 3-1 în fața Bosniei și Herțegovinei . [9]

Pe 12 octombrie 2018, Williams a debutat pentru reprezentativa Țării Bascilor, jucând toate cele 90 de minute ale unei victorii cu 4–2 în fața Venezuelei pe stadionul Mendizorrotza. [10]

Ghana[modificare | modificare sursă]

În perioada debutului său cu Spania în 2016, Williams a fost râvnit și de echipa națională a Ghanei, fiind urmărit de cercetașul spaniol Gerard Nus. [11] În 2021, neavând nicio apariție competitivă pentru Spania, ceea ce l-ar fi legat definitiv de națiunea sa natală, a vorbit despre posibilitatea de a juca pentru Ghana: „Părinții mei sunt din Accra și îmi place foarte mult să merg. Dar nu m-am născut sau am crescut acolo, cultura mea este aici și există jucători pentru care ar însemna mai mult. Nu cred că ar fi corect să luăm locul cuiva care chiar merită să meargă și care simte Ghana 100%.” [12] Presa locală a interpretat acest lucru ca o respingere a oricărei abordări din partea Black Stars. [13] [14]

În cele din urmă, pe 5 iulie 2022, Williams a anunțat că se va pune la dispoziție pentru națiunea africană la timp pentru Cupa Mondială FIFA 2022. [15] [16] În septembrie, a primit prima convocare pentru meciurile amicale cu Brazilia și Nicaragua. [17] Și-a făcut debutul împotriva celui dintâi, jucând a doua jumătate a înfrângerii cu 3-0. [18] A fost inclus în lotul Ghanei pentru Campionatul Mondial din Qatar; [19] în cadrul echipei, a fost supranumit „Kweku” datorită zilei în care s-a născut, un obicei din Ghana. [20]

Viata personala[modificare | modificare sursă]

Williams și-a primit prenumele basc în onoarea unui lucrător Caritas Internationalis din Bilbao, care și-a ajutat părinții după ce au ajuns în Spania în anul în care s-a născut; [3] au fost sfătuiți de un avocat neidentificat să pretindă că provin dintr-o țară distrusă de război, și anume Liberia, când au intrat pentru prima dată în țară. [21] [12] Fratele său mai mic, Nico, este, de asemenea, fotbalist și atacant; și el a fost crescut de către Athletic Bilbao. [22] [3] [23] [12]

Williams a fost una dintre vedetele serialului documentar de televiziune Amazon Prime Six Dreams, înregistrat în sezonul 2017-2018. [24] Poate vorbi spaniolă, akana, bască și engleză. [25] [3] În 2021, a spus că el și familia sa și-au pierdut fluența în limba engleză, dar au comunicat în continuare cu rudele în dialectul Twi din Akan. [12]

Palmares[modificare | modificare sursă]

Athletic Bilbao

Spania sub 21

Individual

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Iñaki Williams”. Eurosport. Accesat în . 
  2. ^ a b Renedo, Íñigo (). „Iñaki Williams, la pantera de Lezama” [Iñaki Williams, Lezama's panther]. La República (în spaniolă). Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ a b c d Krichko, Kade (). „Iñaki Williams blazes a trail at Spain's historic Athletic Club: 'I have in my blood what it means to be Basque'. ESPN. Accesat în . 
  4. ^ Iñaki Williams, Transfermarkt, accesat în  
  5. ^ Iñaki Williams Dannis, As 
  6. ^ „Williams, a la sub-21” [Williams, to the under-21]. El País (în spaniolă). . Accesat în . 
  7. ^ Muñoz, Antonio D. (). „Spain beats Norway and strengthens the team (2–0)”. Royal Spanish Football Federation. Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ „Euro 2016: Costa and Mata dropped from Spain's provisional squad”. Yahoo! Sports⁠(d). . Accesat în . 
  9. ^ Campos, Tomás (). „Nolito endulza un duelo atípico” [Nolito sweetens an atypical duel]. Marca (în spaniolă). Madrid. Accesat în . 
  10. ^ Río, Endika (). „Martín, Elustondo, Yuri y Williams juegan los 90 minutos” [Martín, Elustondo, Yuri and Williams play for 90 minutes]. Mundo Deportivo (în spaniolă). Accesat în . 
  11. ^ Narkortu Teye, Prince (). „Gerard Nus: Inaki Williams could play for Ghana”. Goal. FootballCo Media. Accesat în . 
  12. ^ a b c d Lowe, Sid (). „Iñaki Williams: 'My parents crossed the desert barefoot to get to Spain'. The Guardian. Accesat în . 
  13. ^ „I feel more Spanish than Ghanaian – Inaki Williams shuts door on Black Stars”. GhanaWeb. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  14. ^ Quaynor, Mishael (). „I don't feel Ghanaian enough to play for Black Stars – Inaki Williams”. MyJoyOnline. Accesat în . 
  15. ^ „🇬🇭🖤@ghanaofficial” (în spaniolă). . Accesat în . 
  16. ^ Eleto, Clinton (). „Breaking News: Inaki Williams confirms Ghana Black Stars switch”. Sahara Football. Accesat în . 
  17. ^ „Ghana newboy Inaki Williams gets maiden Black Stars call up for Brazil, Nicaragua friendlies”. GhanaSoccernet. . Accesat în . 
  18. ^ „Ghana coach downplays 'danger' of his World Cup reshuffle”. Radio France Internationale. . Accesat în . 
  19. ^ „World Cup 2022: Jojo Wollacott ruled out of Ghana squad after finger injury”. BBC Sport. . Accesat în . 
  20. ^ Lowe, Sid (). „Iñaki Williams: 'Playing for Ghana allows me to get closer to my roots'. The Guardian. Accesat în . 
  21. ^ „Iñaki Williams explains how he got his name and why Bilbao means so much to him”. Diario AS. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  22. ^ Río, Endika (). „El hermano de Iñaki Williams debuta con gol en el juvenil del Athletic” [Iñaki Williams's brother debuts with goal for Athletic youths]. Mundo Deportivo (în spaniolă). Accesat în . 
  23. ^ Abizanda, Jorge (). „El imparable ascenso de Nico Williams en el Athletic” [The unstoppable rise of Nico Williams at Athletic]. ABC⁠(d) (în spaniolă). Accesat în . 
  24. ^ García Domínguez, Rafael (). „Six Dreams: Amazon launch series following LaLiga stars lives”. Diario AS. Arhivat din original la . Accesat în . 
  25. ^ Bawuah, Juliet. „Exclusive interview with Iñaki Williams after switching nationality to play for Black Stars”. Accesat în . 
  26. ^ Bell, Arch (). „Williams sinks Barcelona and Athletic claim the Supercopa”. Marca. Madrid. Accesat în . 
  27. ^ Lowe, Sid (). „Real Sociedad beat Athletic to claim Copa del Rey and Basque glory”. The Guardian. Accesat în . 
  28. ^ Lowe, Sid (). „Messi stars as Barcelona thrash Athletic Bilbao to lift Copa del Rey”. The Guardian. Accesat în . 
  29. ^ „Germany U21 1–0 Spain U21”. BBC Sport. . Accesat în . 
  30. ^ „Iñaki Williams named LaLiga Santander Player of the Month for January”. La Liga. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  31. ^ „The MARCA 2019 football awards: Messi collects sixth Pichichi”. Marca. Madrid. . Accesat în .