Iuri Gagarin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Iuri Gagarin
Юрий Гагарин
Iurii Gagarin vizitând Suedia, 1964
Gagarin în 1964
Gagarin Signature.svg
Astronaut
Alte nume Iuri Alexeevici Gagarin
Naționalitate Rus
Născut(ă) 9 martie 1934(1934-03-09)
Klușino, RSFS Rusă, Uniunea Sovietică
Decedat(ă) 27 martie 1968 (34 de ani)
Kirjaci, RSFS Rusă, Uniunea Sovietică
Ocupații anterioare Pilot
Timp în spațiu 1 oră și 48 de minute
AEV totale 1
Misiuni Vostok 1
Emblema misiunii Vostok-1 patch.svg
Decorații Erou al Uniunii Sovietice Ordinul Lenin

Iuri Alexeevici Gagarin (în rusă Юрий Алексеевич Гагарин, n. 9 martie 1934, Klușino, RSFS Rusă, URSS — d. 27 martie 1968, Kirjaci, RSFS Rusă, URSS), Erou al Uniunii Sovietice, a fost un cosmonaut sovietic. La 12 aprilie 1961, el a devenit primul om în spațiu și primul pe orbita Pământului. El a primit numeroase medalii în diferite țări pentru călătoria sa de pionierat în spațiul cosmic.

Tinerețea[modificare | modificare sursă]

Yuri Gagarin s-a născut în satul Klușino, aproape de Gjatsk (în prezent în Regiunea Smolensk, Rusia), la 9 martie 1934. În 1968, satul a fost redenumit Gagarin în onoarea sa. Părinții lui, Alexei Ivanovici Gagarin și Anna Timofeevna Gagarin, au lucrat la o fermă colectivă.[1] Mamei sale îi plăcea să citească, iar tatăl său era un dulgher iscusit. Iuri a fost cel de-al treilea din cei patru copii, iar sora lui mai în vârsta se ocupa de el în timp ce părinții lui lucrau. La fel ca milioane de oameni din Uniunea Sovietică, familia lui Gagarin a suferit în timpul ocupației naziste din al Doilea Război Mondial. Ceilalti doi frați ai săi mai în vârsta au fost trimiși în Germania ca prizonieri în anul 1943 și au revenit numai după război.

Încă din tinerețe, Iuri devenise interesat de cosmos și a început să viseze la spațiul pe care îl va cuceri într-o bună zi.[2] Iuri a fost descris de către profesorii săi din suburbia Moscovei Liuberțî ca inteligent și muncitor, ocazional, chiar excesiv de scrupulos. Profesorul lui de matematică și științe a luptat în Al Doilea Război Mondial ca pilot al Forțelor Aeriene Sovietice, fiind o persoană care l-a impresionat profund pe tânărul Gagarin.

După ce a început o ucenicie în metalurgie ca turnător, Gagarin a fost ales pentru continuarea studiilor la un liceu tehnic din Saratov. În timp ce studia acolo, el s-a înscris în "AeroClub" și a învățat să piloteze aeronave ușoare, hobby care i-a ocupat din ce în ce mai mult timp. În 1955, după terminarea școlii tehnice, a început formarea ca pilot militar la Școala de Piloți Orenburg. Acolo a întâlnit-o pe Valentina Goriaciova, cu care s-a căsătorit în 1957, după ce a a devenit pilot pe MiG-15. După absolvire, el a fost repartizat la baza aeriană Luostari din Regiunea Murmansk, foarte aproape de granița cu Norvegia, unde vremea grea făcea zborul dificil.[1] A fost promovat la gradul de locotenent al Forțelor Aeriene Sovietice, la 5 noiembrie 1957, iar la 6 noiembrie 1959, el a primit gradul de locotenent major.[3]. Membru PCUS din anul 1960.

Cariera în programul sovietic spațial[modificare | modificare sursă]

Selecția și formarea[modificare | modificare sursă]

În 1960, după o intensă căutare și un proces de selecție, Iuri Gagarin a fost selectat, împreună cu alți 19 candidați, pentru Programul Spațial Sovietic. Alături de ceilalți cosmonauți, el a fost supus la o serie de experimente riguroase menite să-i testeze rezistența fizică și psihică. A urmat și un antrenament intensiv pentru pregătirea zborului ce avea să fie efectuat. Din acei douăzeci de cosmonauți selectați, eventualele alegeri pentru prima lansare erau Gagarin și Gherman Titov, datorită performanțelor excelente din timpul antrenamentelor, dar și datorită capacităților lor psihice - deși, la o simulare cu o capsulă mică Vostok, amândoi bărbații au fost inferiori. Oficialii sovietici au cântărit și alți factori în selectarea lui Yuri: înfățișarea acestuia, capacitatea sa de a manipula atenția presei, originile sale rusești și chiar numele Gagarin, care era și el, de asemenea, asociat cu aristocrația țaristă.

Faima și ultima parte a vieții[modificare | modificare sursă]

Moartea După versiunea oficială, pe 27 martie 1968, ora 10.31 dimineața, avionul MiG-15UTI în care se afla Iuri Gagarin și copilotul Vladimir Sereghin s-a prăbușit în apropierea satului Novoselovo, la 18 km de orașul Chirjaci, regiunea Vladimirskoe (190 km la est de Moscova). Totuși, există elemente care pun la îndoială atât data și ora catastrofei, cât și împrejurările ei. Rezultatele raportului nu au fost făcute publice până în prezent; acestea împreună cu resturile avionului, depozitate la Institutul de cercetări nr. 13 al Ministerului Apărării, au fost clasificate. În decursul anilor au fost lansate mai multe piste posibile care au condus la dispariția prematură a celor doi aviatori. La puțin timp după destrămarea URSS, mai mulți specialiști care au luat parte la anchetă au susținut că avionul a intrat în vrie. O altă ipoteză este că avionul ar fi lovit un balon meteorologic. Au mai fost și alte ipoteze, mai puțin plauzibile, s-au mai făcut referiri la o eroare de pilotaj coroborată cu o defecțiune tehnică a aparatului, asasinarea comandată de Leonid Brejnev, etc[4].

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Tito, Dennis (13 noiembrie 2006). „Yuri Gagarin”. Time Europe via Time.com. http://www.time.com/time/europe/hero2006/gagarin.html. Accesat la 30 martie 2008. 
  2. ^ French, Francis; Burgess, Colin (2007). Into That Silent Sea: Trailblazers of the Space Era, 1961-1965. Lincoln: University of Nebraska Press. pp. p. 2. ISBN 0803211465. OCLC 71210133 
  3. ^ ru Юрий Алексеевич Гагарин”. Astronaut.ru. 11 iulie 2007. http://www.astronaut.ru/as_rusia/vvs/text/gagarin.htm. Accesat la 30 martie 2008. 
  4. ^ Astronautul Iuri Gagarin, asasinat de Brejnev? | Historia

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Iuri Gagarin.
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Iuri Gagarin