Iulius Iancu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Iulius Iancu
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Bacău, România Modificați la Wikidata
Decedat (93 de ani) Modificați la Wikidata
Haifa, Israel Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiepoet Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata

Iulius Iancu (n. 24 martie 1920, Bacău, Regatul României – d. 3 aprilie 2013, Haifa, Israel) a fost un poet și scriitor evreu de limba română.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Iancu s-a născut în Bacău, Regatul României și a trăit în Haifa, Israel, până la moartea sa. El a învățat Medicină, specializare radiografie.

Iulius Iancu și-a petrecut copilăria pe fundalul tradiției evreiești. A absolvit liceul "Ferdinand I" din Bacău, iar în 1949, Facultatea de Medicină din București. Vreme de 50 de ani a practicat profesia de medic radiolog publicând numeroase studii și articole de specialitate medicală, unele citate în manualele clasice.

Publicații[modificare | modificare sursă]

Între 1999 și 2004 a publicat, în patru volume, lucrarea "Noi, copiii străzii Leca" [1] distinsă cu premii și elogiată de o seamă de personalități literare și politice din Israel și din străinătate.

In 2005 a publicat primul volum de versuri "Poeme de amurg", de asemeni apreciat pentru calitățile sale literare.

Din Jurnalul unui PENSIONAR (în engleză: jurnalul unui pensionar, ebraică: מיומנו של פנסיונר), scrisă în 2006.

"Printesa din Harduf" (în engleză: "The Princess of Harduf", ebraică: הנסיכה מהרדוף),[2][3] o carte despre boala cu care se confruntă Alzheimer. Cartea a fost publicată în limba română de la 2009 și a fost tradus în engleză de către Mariana Zavati Gardner [4].

Colaborează frecvent la publicații din Israel, România și Canada. Studii asupra lucrărilor sale au apărut în volumele "Scriitor din Țara Sfântă" de Ion Cristofor, "Dicționar neconvențional al scriitorilor evrei de limbâ română" de Alexandru Mirodan, "Medici scriitori și publiciști" de dr. M. Mihailide, "Bacăul literar" de prof. Eugen și "Medici scriitori" de dr. I. Marton. Dr. Iancu Iulius este membru al Asociației medicilor scriitori din Romănia, al cenacluli literar din Haifa și al cercului cultural Șai Agnon.

Revista pentru Publicații[modificare | modificare sursă]

"Viața noastră", Israel, nr.15/2000

"Semnalul", din Canada, nr.64/2000

"Minimum", nr.187/2002;

"Orient Expres", 5 Dec. 2005;

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ [1] isro-press Pe valurile nostalgiei Corespondenta de la Tehila Ofer: Buna dimineata,Israel! -Anul 3, Nr. 200, Vineri 14 / Miercuri 17 decembrie 2001
  2. ^ [2] Arhivat în , la Wayback Machine. viata-medicala ÎN CASĂ CU ALZHEIMER Autor: Dan LĂZĂRESCU
  3. ^ [3] ziarulfaclia Publicații clujene . "Tribuna" nr. 173, 16 – 30 noiembrie 2009. Szabo Tamas Artă-cultură Marți, 24 noiembrie 2009
  4. ^ [4][nefuncțională] valcea-turism POEMS by Mariana Zavati GARDNER UK

Legături externe[modificare | modificare sursă]