Sari la conținut

Isonzo

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Isonzo
Date geografice
Bazin hidrograficporečje Soče[*][[porečje Soče |​]]  Modificați la Wikidata
Zonă de izvorâreAlpii Iulieni
Cotă la izvor1100 m.d.m.
EmisarMarea Adriatică  Modificați la Wikidata
Cotă la vărsarem.d.m.
Punct de vărsareTriest în Marea Adriatică
Diferență de altitudine1100 m
Date hidrologice
Bazin de recepție3400 km²
Lungimea cursului de apă140 km
Date generale
Țări traversateItalia
Slovenia  Modificați la Wikidata
LocalizareSlovenia, Italia
AfluențiIdrijca[*][[Idrijca (river in Slovenia; left tributary of the Soča (Isonzo))|​]], Koritnica[*][[Koritnica (river in Slovenia)|​]], Vipacco[*][[Vipacco (river in Slovenia)|​]], Torre[*][[Torre (river in Italy)|​]], Gudîrvoj[*][[Gudîrvoj (river in Komi, Russia, tributary of Soch)|​]], Idrija[*][[Idrija (brook in Slovenia, tributary of Soča)|​]]  Modificați la Wikidata
Principalele localități traversateBovec, Triest

Isonzo (slovenă Soča) este un râu care izvorăște din Alpii Iulieni, curge pe teritoriul Sloveniei și Italiei și se varsă la Triest în Marea Adriatică.

Râul izvorăște la poalele muntelui Travnik (2.379 m) în apropiere de vârfurile Mangart (2.677 m) și Jalovec (2.645 m), din masivul Alpilor Iulieni, Slovenia. Isonzo are lungimea de 140 km, și are izvorul pe teritoriul Parcului Național Triglav în apropiere de Vršič-Pass (1.611 m) din districtul Kranjska Gora (Kronau. Pe traseul cursului superior Soča (Isonzo) primește apele afluentului pe stânga „Lepena”, iar în apropiere de Bovec primește apele lui Koritnica, până la localitatea Kobarid (Caporetto). Cursul repede al râului este o atracție pentru iubitorii sportului nautic și pentru pescari. Clima pe valea lui Soča este relativ blândă. La vărsarea în Marea Adriatică râul transportă o cantitate mare de pietriș. Debitul lui de apă este foarte variabil ceea ce necesită poduri lungi. Vara, când cantitatea de precipitații este mică, râul devine un pârău.


În primul război mondial au avut loc lupte sângeroase pe valea superioară a lui Isonzo, după ce la data de 23 mai 1915 Italia a declarat război Austro-Ungariei, având loc în total dousprezece bătălii, în care au avut loc 11 ofensive italiene, fără un rezultat, care a determinat moartea a sute de mii de soldați. La sfârștul lunii octombrie 1917 ofensiva comună a trupelor germano-austriece, a reușit în bătălia a douăsprezecea să străpungă la Bovec (Flitsch), Kobarid (Karfreit) și Tolmin (Tolmein) frontul italian, care pentru a evita o încercuire au fost nevoite să se retragă pe Valea Piave. De menționat este faptul că la aceste lupte a participat și locotenentul Erwin Rommel, care ulterior a devenit general în Al Doilea Război Mondial, primind porecla de „Vulpea deșertului” în luptele din Africa.

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Isonzo