Ion V. Gruia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ion V. Gruia
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Roman, Roman, România Modificați la Wikidata
Decedat (57 de ani) Modificați la Wikidata
Sighetu Marmației, Maramureș, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieavocat
politician Modificați la Wikidata
Deputat al României Modificați la Wikidata

Partid politicMișcarea Legionară
Ideologieantisemitism Modificați la Wikidata

Ion V. Gruia (n. 14 noiembrie 1895, Roman — d. 14 noiembrie 1952, Sighet) a fost un jurist, profesor universitar de drept și ministru legionar român, deținut politic în închisorile comuniste.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născut la Roman, Ion V. Gruia a devenit avocat, doctor în drept, profesor de drept constituțional și administrativ la Facultatea de Drept a Universității din București, decan din 1941, membru al Institutului Regal de Științe Administrative al României. Ion V. Gruia a fost deputat și Ministru de Justiție în guvernul Ion Gigurtu (4 iulie - 4 septembrie 1940). În calitate de Ministru de Justiție, Ion V. Gruia a promovat elemente legislative antisemite[1] prin care nega din motive rasiale drepturile omului ale populației evreiești. De asemeni, Ion V. Gruia, împreună cu Primul Ministru Ion Gigurtu, a promovat legislația prin care erau excluși din Baroul București majoritatea membrilor avocați evrei și era limitată esențial activitatea profesională a membrilor rămași.

După instaurarea regimului comunist, Ion V. Gruia a fost exclus de la Facultatea de Drept în 1948, apoi a fost arestat în 1949 și transferat la penitenciarul de la Sighet, unde a decedat pe data de 14 noiembrie 1952.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Ion V. Gruia, Curs de drept administrativ, București, s.n., 1934-1935,
  • Ion V. Gruia, Curs de drept constituțional; despre libertăți, București, s.n., 1939-1940,
  • Ion V. Gruia, Curs de drept constituțional, București, s.n., 1945,
  • Ion Gigurtu & Ion V. Gruia, Decret-lege pentru organizarea corpului de avocați din România din 5 septembrie 1940, [S.l, Editura Socec, s.d].

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Lya Benjamin (ed.) Evreii din România între anii 1940-1944, Vol. 1 p. 37-50 Legislația antievreiască, București, Hasefer, 1993, citat în „International Commission on the Holocaust in Romania” http://www.inshr-ew.ro/pdf/Final_Report.pdf Arhivat în , la Wayback Machine.