Ioan Stănculescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ioan Stănculescu
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Trivalea-Moșteni, Teleorman, România Modificați la Wikidata
Decedat (65 de ani) Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
CopiiIoan Toma Stănculescu[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiemilitar Modificați la Wikidata
Activitate
Gradulgeneral-maior  Modificați la Wikidata
Bătălii / RăzboaieAl Doilea Război Mondial  Modificați la Wikidata

Ioan S. Stănculescu (n. , Trivalea-Moșteni, Teleorman, România – d. , București, România) a fost un general român care a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial.

A fost decorat la 4 august 1945 cu Ordinul Militar „Mihai Viteazul” cu spade, clasa III, „pentru curajul și inițiativa cu care și-a comandat divizia în acțiunile contra germano-maghiarilor, reușind să rupă pe rând rezistențele îndârjite ale acestora și sa cucerească zonele Ociova-Strany, deschizând astfel drumul de comunicații spre orașul Banska-Bistrița. Intră apoi în zona Strany, de sub comanda Corp. 51 aliat, unde printr'o manevră hotărîtoare reușește să spargă frontul și să deschidă un alt drum pentru pătrunderea trupelor de sub comanda sa în orașul Moravia”.[1]

Decorații[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Decretul regal nr. 2.467 din 4 august 1945 pentru conferiri de Ordinul „Mihai Viteazul” cu spade clasa III, publicat în Monitorul Oficial, anul CXIII, nr. 179 din 9 august 1945, partea I-a, p. 6.933.
  2. ^ Decretul Regal nr. 1.905 din 8 iunie 1940 pentru numiri de membri ai ordinului „Steaua României”, publicat în Monitorul Oficial, anul CVIII, nr. 131 din 8 iunie 1940, partea I-a, p. 2.784.

Legături externe[modificare | modificare sursă]