Ioan Ică Jr.

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Ioan I. Ică Jr.)
Salt la: Navigare, căutare

Ioan I. Ică Jr. (n. 1960), este un teolog ortodox român, fiu al lui Ioan Ică Sr (n. 1932). Director al Editurii Deisis, specializată în scrieri teologice.

Educație[modificare | modificare sursă]

Absolvent al liceului „Octavian Goga" din Sibiu (1975-1979), studii de teologie la Institutul Teologic din Sibiu (1980 -1984). Este hirotonit diacon în anul 1989. Stagii de documentare și specializare la Universitatea din Erlangen (1990-1991). A predat cursuri de limbi clasice, istoria religiilor, filozofie, misiologie și ecumenism. În 1998 devine doctor în teologie cu o teză intitulată Mystagogia Trinitatis. Probleme ale teologiei trinitare patristice și moderne cu referiri speciale la triadologia Sfântului Maxim Mărturisitorul.

Activitate profesională[modificare | modificare sursă]

Actualmente este profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Universitatea sibiană "Lucian Blaga." Membru al Comisiei Internaționale de Dialog Teologic între Biserica Ortodoxă și Biserica Romano-Catolică (1997-). Este una dintre cele mai respectate voci ale Ortodoxiei răsăritene, remarcat datorită pledoariilor pentru echilibru și, în același timp, radicalitate în asumarea tradiției Sfinților Părinți.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Ioan I. Ică Jr. s-a distins printr-o prolifică activitate editorială. A publicat numeroase studii, traduceri, comentarii, prefețe la autori patristici și contemporani. Este editorul monumentalei colecții de izvoare patristice intitulată "Canonul Ortodoxiei" (vol. I, 2008).