Institutul Võro

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Clădirea Institutului Võro în 2014.

Institutul Võro (în võro Võro Instituut) este un institut estonian de cercetare și dezvoltare, înființat de stat, dedicat conservării și promovării culturii și limbii võro.

Istoria[modificare | modificare sursă]

Võro (în võro võro kiil` [ˈvɤro kʲiːlʲ], estonă võru keel)[1][2] este o limbă[3][4] aparținând ramurii finice a limbilor uralice.[5] În mod obișnuit, aceasta a fost considerată ca fiind un dialect din grupul de dialecte din estoniana sudică, parte a limbii estonă, dar în zilele noastre are propria sa limbă literară[6] și este în căutarea recunoașterii oficiale ca limbă regională autohtonă în Estonia.[7][8] Võro are aproximativ 75.000 de vorbitori (võroși) cea mai mare parte în sud-estul Estoniei, în opt parohii istorice ale comitatului Võru: Karula, Harglõ, Urvastõ, Rõugõ, Kanepi, Põlva, Räpinä și Vahtsõliina. Aceste comune sunt în prezent aflate (din cauza redistribuirii) în comitatele Võru și Põlva, unele părți extinzându-se în comitatele Valga și Tartu. Vorbitori ai acestei limbi pot fi găsiți și în orașele Tallinn și Tartu și în restul Estoniei.[9][10][11]

Institutul a fost fondat de guvernul estonian în 1995 și este situat în orașul Võru, în sudul Estoniei. Directorii institutului au fost Enn Kasak, Kaido Kama și Külli Eichenbaum. În prezent director al institutului este Rainer Kuuba.[12] Printre cercetătorii de la institut se numără toponimistul Evar Saar și lexicograful Sulev Iva.

Activități[modificare | modificare sursă]

Institutul este implicat într-o gamă largă de activități pentru a satisface provocările cu care se confruntă limbile mai puțin vorbite, inclusiv stabilirea de programe școlare, desfășurarea de cercetări lingvistice și regionale, conservarea numelor locurilor și a poveștillor corespunzătoare (cea mai mare parte prin Evar Saar), burse pentru publicarea în limba võro și pentru publicarea manualelor școlare și organizarea conferințelor lingvistice anuale. Scopul acestor activități este de a încuraja populația Võro să vorbească propria lor limbă și să-și păstreze stilul de viață caracteristic.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Recent Events”. Iub.edu. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „Päring LINGUAE andmebaasist. Keelte nimetused”. Eki.ee. Accesat în . 
  3. ^ „ISO 639 code sets”. Sil.org. . Accesat în . 
  4. ^ „Ethnologue: Languages of the World”. SIL International. . Accesat în . 
  5. ^ „Endangered languages in Europe and North Asia”. Helsinki.fi. . Accesat în . 
  6. ^ Sulev Iva, Phd at Tartu University, (English summary pp 144–146). „Võru kirjakeele sõnamuutmissüsteem (Inflectional Morphology in the Võro Literary Language)” (PDF). Dspace.utlib.ee. CS1 maint: Multiple names: authors list (link)
  7. ^ Koreinik, Kadri (). „Maintenance of South Estonian Varieties: A Focus on Institutions” (PDF). Journal on Ethnopolitics and Minority Issues in Europe. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  8. ^ Meiorg, Marianne (). „Legal and Institutional Framework Analysis: Seto and Võro languages”. Working Papers in European Language Diversity 19. Accesat în . 
  9. ^ „Võro Instituut » Welcome!”. Wi.ee. Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ „Võro Instituut » Võro language”. Wi.ee. Accesat în . 
  11. ^ „Võro language and alphabet”. Omniglot.com. Accesat în . 
  12. ^ „Smoke sauna tradition in Võrumaa added to UNESCO Intangible Cultural Heritage List”. eer.ee. . Accesat în .