India Ariană

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Civilizația de pe Valea Indului înainte de venirea arienilor .

India Ariană este perioada de început a stăpânirii arienilor și perioada de început a civilizației indiene , care a început în anul 1500 î.Hr .

Arieni în India[modificare | modificare sursă]

Acum vreo 3500 de ani , arienii , un popor războinic de origine indo-europeană , au părăsit ținuturile lor natale din Podișul Iran , trecând munții Hindukush și ajungând în Valea Indului . Ei erau organizați în triburi și locuiau în case din lemn , spre deosebire de populația din Valea Indului care înălțase orașe din cărămizi .

Arienii își socoteau averile în număr de vite și oi . Nu erau la fel de avansați tehnologic ca dravidienii (populația autohtonă a Indiei de culoare mai închisă) , dar erau mai duri . Erau războinici de temut , consumatori de carne de vită și vin , le plăceau muzica și cursele cu cai . Treptat , arienii s-au stabilit acolo și au adoptat multe dintre obiceiurile dravidienilor , cum ar fi cultivarea plantelor , mai ales a orezului , și metalurgia fierului . Dar și arienii au adus lucruri noi în India cum ar fi limba sanscrită și inventarea sistemului castelor . Acest sistem împărțea populația în patru caste : Brahmanii (preoții hinduși) , Kșatriya (războinicii) , Vaisya (oameni de rând) și Sudra (servitorii) . Arienii au folosit plugul și sistemele de irigații pentru cultivarea mai ușoară a pământului .

Hinduismul a apărut , probabil , prin sincretismul religios dintre religia autohtonă a dravidienilor cu religia adusă de arieni . De asemenea spre deosebire de alte religii, hinduismul nu a fost întemeiat de un singur învățător , și este o acumulare treptată de credințe de-a lungul timpului . Tot în timpul perioadei ariane au fost scrise Vedele , cărțile sacre ale hinduismului , dintre care cea mai veche este Rig-Veda , unde aflăm informații esențiale despre viața cotidiană a arieniilor .