Incubație

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nou născut la incubator

Incubația este un proces de dezvoltare, naturală sau artificială, a embrionului de păsări, reptile sau mamifere sub influența anumitor factori fizici (temperatură, umiditate). Analog, acesta este un proces de dezvoltare al fătului născut prematur.

Altă utilizare[modificare | modificare sursă]

Incubație se mai numește și timpul cuprins între primul contact al organismului cu microbii sau cu virusurile unei boli și primele simptome ale bolii provocate de aceștia.

Incubația la nou născuți[modificare | modificare sursă]

În neonatologie, pentru copii nou-născuți și pentru cei prematuri născuți există incubatoare care reprezintă un echipament de tratament intensiv neonatal. Incubatorul este compus dintr-o cameră transparentă cu lenjerie sterilizată , cu încălzire, cu flitru de aer, cu geamuri pentru manipularea copilului și sisteme de monitorizare cardiacă, respiratorie, al activității cerebrale și a controlului greutății.

Incubația la păsări[modificare | modificare sursă]

Incubația la păsări se realizează prin clocire sau prin incubatoare (clocitori) artificiale.

Incubația la reptile[modificare | modificare sursă]

Cel mai adesea, reptilele (broaște țestoase, șerpi) își îngroapă ouăle sub pământ, acestea incubându-se prin căldura primită de la soare.

Incubația la mamifere[modificare | modificare sursă]

În lumea animală există două specii de animale care incubează ouăle în propriile lor corpuri, ornitorincii și echidnele.