Iac

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru o companie, vedeți International Automotive Components.
Iac
Fosilă: 5–0 mln. ani în urmă
Pliocen inferior – prezent
Un iac în Himalaya
Stare de conservare

Vulnerabil (IUCN 3.1)[1]
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Mammalia
Ordin: Artiodactyla
Familie: Bovidae
Gen: Bos
Specie: B. grunniens
Nume binomial
Bos grunniens
Linnaeus, 1766
Sinonime

Poephagus grunniens
Bos mutus Przewalski, 1883
Bos grunniens mutus

Iac

Iacul (Poephagus grunniens) este un mamifer rumegător din Tibet, mai mic decât bivolul, cu corpul masiv, acoperit de păr lung de culoare brună și cu o cocoașă pe ceafă. Specie de vite Bos grunniens, familia Bovidae, care trăiește în turme sălbatice în Tibet, la altitudini mari. Atinge o înălțime la greabăn de circa 2 m, are păr lung și aspru pe părțile laterale. Are coarne mari, curbate în sus și umeri aduși. Este amenințat cu dispariția. Trăiește în regiuni înalte (Tibet) în stare sălbatică, și domesticit (folosit ca animal de povară și pentru lapte, carne și lână).

Afinitatea bhutanezilor pentru carnea de iac este recunoscută.[necesită citare] Carnea, în special carnea de iac, constituie principala mâncare pentru non-vegetarieni. Acest animal este cel mai comun în gospodăriile bhutanezilor. Nici o bucățică din acest animal nu este irosită, asemeni bananelor în India. Pe lângă carne, laptele de iac este transformat în brânză, iar pielea este prăjită și servită ca snack-uri la băuturi.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Harris, R.B.; Leslie, D. (). Bos mutus. Lista roșie a speciilor periclitate IUCN. Versiunea 2014.2. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii. Accesat în .