Hristo Etropolski

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Hristo Etropolski
Născut(ă) (65 de ani)
Sofia, Bulgaria
Înălțime1,83 m
Greutate83 kg
ȚarăBulgaria Bulgaria
Armăsabie
ClubOSK Slavia

Hristo Mihailov Etropolski (în bulgară Христо Михайлов Етрополски; n. , Sofia, Republica Populară Bulgaria) este un fost scrimer bulgar specializat pe sabie, laureat cu cinci medalii la Campionatul Mondial de Scrimă. Este geamănul lui Vasil Etropolski, care a fost și el un sabrer de performanță, campion mondial în 1983.

Carieră[modificare | modificare sursă]

S-a apucat de scrimă la vârsta de 13 ani sub îndrumarea lui Nikola Svecinikov la clubul Stadionului Național Vasil Levski, apoi s-a transferat la OSK Slavia, unde a activat toată cariera.

A participat la Jocurile Olimpice de vară din 1980 și la ediția din 1988, clasându-se pe locul 5 și respectiv pe locul 21 la individual, și pe locul 8 pe echipe în ambele ocazii. La Campionatul Mondial de Scrimă din 1985 a fost vicecampion atât la individual, precum și pe echipe.

Din 1992 este antrenor de scrimă. În 2001 a plecat în Statele Unite, unde a lucrat mai întâi la clubul Fencing 2000 din Chicago, apoi la Chicago Athletic Association. În 2005 a înființat clubul Midwest Fencing Academy. În prezent activează în Columbia Britanică, Canada, unde a fondat clubul Rising Star. Printre eleve sale s-a numărat vicecampioană mondială pe echipe Anne-Elizabeth Stone.

În anul 2013 a fost inclus în Hall of Fame-ul scrimei, împreună cu fratele său Vasil.[1]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Hall of Fame” (în engleză). Federația Internațională de Scrimă. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]