Henry Cranke Andrew

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Henry Cranke Andrews
Date personale
Născut1770[1] Modificați la Wikidata
Decedat1830 (60 de ani)[1][2][3] Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Marii Britanii
 Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei Modificați la Wikidata
Ocupație botanical illustrator[*][[botanical illustrator (person who paints, sketches or otherwise illustrates botanical subjects)|​]]
botanist[*]
pictor Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniubotanică  Modificați la Wikidata
Erica grandiflora L.f. 1802

Henry Cranke Andrews (fl. 17941830), cunoscut în mod eronat ca Henry Charles Andrews,[4] a fost un botanist, artist și gravor englez.

El a locuit în Knightsbridge și a fost căsătorit cu Anne Kennedy,[5] fiica lui John Kennedy din Hammersmith, care l-a asistat pe Andrews în descrierea plantelor pe care le-a ilustrat.

A fost un artist botanic realizat și neobișnuit, în sensul în care el era nu doar artist, dar și gravor, colorist și editor ale cărților proprii într-o epocă în care cei mai mulți artiști erau angajați doar pentru a desena plăci. Botanist's Repository a fost prima lui publicație, realizată în serie în Londra în zece volume între 1797 și 1812, și vândută la o jumătate de coroană per volum, oferind astfel imagini ale plantelor pentru populația de grădinari amatori în creștere din Marea Britanie. Acesta a fost primul rival serios al publicației Kew, Curtis's Botanical Magazine. Poate nu surprinzător, W. Botting Hemsley, un botanist care a fost angajat de către Kew, a fost critic cu privire la calitatea celor 664 de plăci colorate de Andrews în Botanist's Repository.

Opera majoră a lui Andrews este considerată a fi Coloured Engravings of Heaths, publicată în patru volume între 1794 și 1830.[5] Aceasta s-a axat pe mai multe specii din genul Erica care au fost introduse în Marea Britanie din Africa de Sud la începutul și mijlocul secolului al XIX-lea, ceea ce a dus la ceea ce a fost numită o „Erica manie” în horticultura britanică.[6][7]

Potrivit unui anunț contemporan, Andrews preda desenul din natură și gravura în privat unor studenți.[5]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Henry Charles Andrews, The Stuttgart Database of Scientific Illustrators 1450–1950, accesat în  
  2. ^ Henry C. Andrews, Minneapolis Institute of Art, accesat în  
  3. ^ Henry Charles Andrews, Harvard University Herbaria & Libraries Index of Botanists, accesat în  
  4. ^ International Plant Name Index. „Andrews, Henry Cranke (fl. 1794-1830)”. Accesat în . 
  5. ^ a b c Cleevely, R.J. "Original Drawings of Heaths Associated with Henry Charles Andrews.". In Heathers: Yearbook of the Heathers Society, vol. 6, 2009, pp. 34–42.
  6. ^ "Humble Heather". BibliOdyssey blog, June 23, 2015.
  7. ^ "Andrews, H.C.". Antiquariaat Unk website, n.d.