Helloween

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Helloween
Date personale
OrigineHamburg, Germania Germania
Gen muzicalpower metal, speed metal, heavy metal
Data formării  Modificați la Wikidata
Ani de activitate1984 - prezent
Case de discuriNoise
RCA
EMI
Castle
Sony Music
Nuclear Blast
Steamhammer/SPV
Interpretare cuGamma Ray
Iron Savior
Masterplan
Blind Guardian
Freedom Call
Bassinvaders
Pink Cream 69
Unisonic
HammerFall
Membri
Markus Grosskopf
Michael Weikath
Kai Hansen
Michael Kiske
Andi Deris
Sascha Gerstner
Dani Loble
Foști membri
Ingo Schwichtenberg
Roland Grapow
Uli Kusch
Mark Cross
Stefan Schwarzmann
Discografie
Listă completăHelloween discography[*][[Helloween discography (Wikimedia band discography)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Helloween este o trupă heavy metal germană, înființată în anul 1984 în Hamburg, Germania, de către membrii trupei Iron Fist și Gentry. Prima dată, formația a fost compusă din chitaristul cântăreț și ritm Kai Hansen, basistul Markus Grosskopf, chitaristul principal Michael Weikath și bateristul Ingo Schwichtenberg. După lansarea unui EP cu titlul de autocolant și albumul lor de debut "Walls of Jericho" (1985), el s-a extins într-un cvintet cu adăugarea cântărețului Michael Kiske, Hansen preferând să se concentreze pe chitară. Sub această linie, au lansat albumul "Keeper of the Seven Keys" (1987 și 1988), care a stabilit Helloween ca o trupă notabilă de heavy metal și a dus la crearea subgenului power metal. Totuși, Hansen a părăsit trupa la scurt timp după lansarea părții a II-a și a fost înlocuit de Roland Grapow. După ce a părăsit Helloween, Hansen a format trupa Gamma Ray.

Primele două albume ale lui Helloween, fără Hansen, "Pink Bubbles Go Ape" (1991) și "Chameleon" (1993), au fost eșecuri comerciale și critice,[1] care au creat tensiuni între membrii trupei și au dus la retragerea lui Schwichtenberg și Kiske. Ei au fost înlocuiți de Uli Kusch și, respectiv, de Andi Deris. Albumele lansate sub această serie, "Master of the Rings" (1994), "The Time of the Oath" (1996), "Better Than Raw" (1998) și "The Dark Ride" (2000) i-au stabilit din nou pe Helloween ca o trupă de succes.

Cu toate acestea, tensiunile au dus la concedierea lui Grapow și a lui Kusch în 2001. Grapow a fost înlocuit de Sascha Gerstner, dar încercările de a găsi un nou baterist au fost haotice și în final, Mikkey Dee a înregistrat partea de baterie pentru următorul album "Rabbit Do not Come Easy" (2003). În 2005, trupa a găsit în sfârșit un baterist stabil, Daniel Löble. Sub noua formulă a formație, cea mai lungă din istorie, trupa a lansat 4 albume de studio de succes: "Keeper of the Seven Keys":The Legacy" (2005), "Gambling With The Devil" (2007), "7 Sinners" (2010) și "Straight Out of Hell" (2013). Cel de-al cincisprezecelea și ultimul album de studio: "My God-Given Right", a fost lansat pe 29 mai 2015.

În data de 14 noiembrie 2016, trupa a anunțat că atât Kai Hansen, cât și Michael Kiske au revenit în Helloween pentru un turneu mondial, intitulat Pumpkins United World Tour, pentru a încheia în anul 2018.[2]

De la începuturile sale, Helloween a lansat cincisprezece albume de studio, trei albume live, trei EPS și douăzeci și șapte single-uri, și a vândut mai mult de 8.000.000 de înregistrări în întreaga lume.[3]

Membri[modificare | modificare sursă]

Membri actuali[modificare | modificare sursă]

Muzicieni suplimentari[modificare | modificare sursă]

Foști membri[modificare | modificare sursă]

Discografie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Official Helloween Website: History”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „Officiale website for Pumpkins United”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Helloween: Band History”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]