Harry Burton

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Harry Burton
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Lincolnshire, Regatul Unit Modificați la Wikidata
Decedat (60 de ani) Modificați la Wikidata
Regatul Egiptului[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the United Kingdom.svg Regatul Unit Modificați la Wikidata
Ocupațieegiptolog[*]
antropolog
fotograf
arheolog[*] Modificați la Wikidata

Harry Burton (n. , Lincolnshire, Regatul Unit – d. , Regatul Egiptului[*]) a fost un egiptolog și fotograf britanic.

Referințe biografice[modificare | modificare sursă]

Burton, în primul rând, este cunoscut pentru îngrijita sa documentare fotografică asupra săpăturilor arheologice din Valea Regilor din cea de-a treia decadă a secolului al XX-lea.

Cele mai celebre fotografii ale sale sunt acelea care surprind săpăturile din noiembrie 1922 din mormântul lui Tutankhamon (KV62), avându-l, bineînțeles, în prim plan pe Howard Carter. The Times a publicat 142 de fotografii în numărul din 21 februarie 1923.

A petrecut mai bine de 8 ani fotografiind mormântul lui Tutankhamon și obiectele aflate în el. Fotografiile realizate pe tot parcursul excavărilor, sunt considerate cele mai bune fotografii arheologice din toate timpurile.

A lucrat pentru Theodore M. Davis până în anul 1914, când a trecut în serviciul expediției: „Egyptian Expedition”, organizată de Metropolitan Museum of Art, timp în care a colaborat foarte mult cu Herbert E. Winlock.

În 2001, Metropolitan Museum of Art, a organizat o mostră în amintirea și onoarea sa, intitulată: „The Pharaoh's Photographer”: Harry Burton, Tutankhamun, and the Metropolitan's Egyptian Expedition ("Fotograful Faraonului: Harry Burton, Tutankhamon și Expediția egipteană a Metropolitanului ").

Note[modificare | modificare sursă]


Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]