Harry Burton

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Harry Burton
Date personale
Născut
Lincolnshire, Regatul Unit
Decedat (60 de ani)
Egipt, Egipt
Cetățenie Regatul Unit
Ocupație egiptolog[*]
antropolog[*]
fotograf
arheolog[*]

Harry Burton (n. , Lincolnshire, Regatul Unit – d. , Egipt, Egipt) a fost un egiptolog și fotograf britanic.

Referințe biografice[modificare | modificare sursă]

Burton, în primul rând, este cunoscut pentru îngrijita sa documentare fotografică asupra săpăturilor arheologice din Valea Regilor din cea de-a treia decadă a secolului al XX-lea.

Cele mai celebre fotografii ale sale sunt acelea care surprind săpăturile din noiembrie 1922 din mormântul lui Tutankhamon (KV62), avându-l, bineînțeles, în prim plan pe Howard Carter. The Times a publicat 142 de fotografii în numărul din 21 februarie 1923.

A petrecut mai bine de 8 ani fotografiind mormântul lui Tutankhamon și obiectele aflate în el. Fotografiile realizate pe tot parcursul excavărilor, sunt considerate cele mai bune fotografii arheologice din toate timpurile.

A lucrat pentru Theodore M. Davis până în anul 1914, când a trecut în serviciul expediției: „Egyptian Expedition”, organizată de Metropolitan Museum of Art, timp în care a colaborat foarte mult cu Herbert E. Winlock.

În 2001, Metropolitan Museum of Art, a organizat o mostră în amintirea și onoarea sa, intitulată: „The Pharaoh's Photographer”: Harry Burton, Tutankhamun, and the Metropolitan's Egyptian Expedition ("Fotograful Faraonului: Harry Burton, Tutankhamon și Expediția egipteană a Metropolitanului ").

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]