BIOS

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Interfață BIOS Award din 1999.

BIOS-ul, pronunțat în engleză /'ba.iəs/, este acronimul expresiei engleze Basic Input/Output System. BIOS este primul software pe care îl rulează un calculator (desktop, laptop, server), atunci când este pornit, atât pentru sistemele cu Windows cât și cele cu Linux sau computerele Apple. BIOS face legătura între componentele fizice (hardware) și sistemul de operare. [1]

Câteva dintre companiile producătoare de BIOS-uri sunt: Award, American Megatrends și Phoenix Technologies Ltd.

Succesorul tehnologic al BIOS-ului se numește Unified Extensible Firmware Interface (UEFI), de a cărui dezvoltare se ocupă Unified EFI Forum.

BIOS-ul îndeplinește trei funcții fundamentale:

  1. Verificarea componentelor la pornirea calculatorului (Power On Self-Test sau POST)
  2. Încărcarea sistemului de operare de pe discul dur (HDD) în memoria de lucru
  3. Face legătură între sistemul de operare și unele dispozitive fizice, aceasta funcție fiind tot mai rar întâlnită, la sistemele de operare moderne, care preiau funcția după încarcarea lor în memoria de lucru.

Detalii[modificare | modificare sursă]

Sistemul de bază de intrare/ieșire BIOS este o interfață între programele sistemului de operare și partea fizică a calculatorului.

BIOS–ul izolează sistemul de operare și programele din mașină de particularitățile tehnice ale dispozitivelor fizice concrete și permite programatorilor să folosească operații de Intrare/Ieșire în interiorul programelor pe care le creează, fără a lua în seamă adresele dispozitivelor sau caracteristicile tehnice ale masinii. Pentru a fi performant și rentabil, programul trebuie gândit pentru toate tipurile de arhitecturi fizice, pentru a putea fi executat sub orice platformă fizică sau software, condiție numită portabilitate, și care separă limbajele de programare de nivel jos (Asamblare) de cele de nivel înalt (tip C, C++, Java).

În afară de aceasta, BIOS-ul asigură un șir de servicii de sistem; de exemplu, permite a se afla dimensiunile memoriei calculatorului personal sau data și ora zilei curente, sau configura modul in care se folosesc dispozitivele fizice în momentul pornirii mașinii etc. Se recomandă a se efectua accesul la BIOS nu prin manipulare directă ci prin porturile de Intrare/Ieșire la scrierea atât a programelor de sistem cât și a programelor aplicații.

Programarea la nivelul BIOS-lui micșorează dependența programelor de schimbarea parametrilor tehnici ai calculatorului și prin aceasta mărește mobilitatea lor. Funcțiile de bază al BIOS–ului se caracterizează prin:

  • testarea calculatorului personal la punerea în priză
  • asigurarea controlului dispozitivele externe
  • servicii de sistem

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Câteva detalii despre BIOS arenait.ro, 06.08.2006

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de BIOS

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Adrian Wong: Secretele BIOS-ului. Ghid complet de optimizare, Editura Corint, 2005, ISBN: 973-653-737-4-2
Sigle de o literă
Sigle de două litere
Sigle de trei litere
AAA → DZZ
EAA → HZZ
IAA → LZZ
MAA → PZZ
QAA → TZZ
UAA → XZZ
YAA → ZZZ
Sigle de patru litere
Sigle de cinci litere
Sigle de șase litere
Căutați BIOS
cu Acronym Finder