BIOS

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Pentru Basic Input/Output System, vedeți BIOS.

Format:Infobox BIOS BIOS-ul, pronunțat în engleză /'ba.iəs/, este acronimul expresiei engleze Basic Input/Output System, o componentă software de bază a calculatoarelor (PC-uri și servere) care in perioada folosirii MS-DOS facea legătura între componentele fizice (hardware) și sistemul de operare utilizat pe mașina respectivă. Sistemele de operare moderne sunt concepute pentru a putea gestiona independent resursele puse la dispozitie de catre sistemul hardware.

Câteva dintre companiile producătoare de BIOS-uri sunt: Award, American Microsystems, Inc. (AMI) și Phoenix Technologies Ltd. (Phoenix).

BIOS-ul îndeplinește trei funcții fundamentale:

  1. Verificarea componentelor la pornirea calculatorului (Power On Self-Test sau POST)
  2. Încărcarea sistemului de operare de pe discul dur (HDD) în memoria de lucru
  3. Face legătură între sistemul de operare și unele dispozitive fizice, aceasta funcție fiind tot mai rar întâlnită, la sistemele de operare moderne, care preiau funcția după încarcarea lor în memoria de lucru.

Succesorul tehnologic al BIOS-ului se numește Unified Extensible Firmware Interface, UEFI.

Detalii[modificare | modificare sursă]

Sistemul de bază de intrare/ieșire BIOS este o interfață între programele sistemului de operare și partea fizică a calculatorului.

BIOS–ul izolează sistemul de operare și programele din mașină de particularitățile tehnice ale dispozitivelor fizice concrete și permite programatorilor să folosească operații de Intrare/Ieșire în interiorul programelor pe care le creează, fără a lua în seamă adresele dispozitivelor sau caracteristicile tehnice ale masinii. Pentru a fi performant și rentabil, programul trebuie gândit pentru toate tipurile de arhitecturi fizice, pentru a putea fi executat sub orice platformă fizică sau software, condiție numită portabilitate, și care separă limbajele de programare de nivel jos (Asamblare) de cele de nivel înalt (tip C, C++, Java).

În afară de aceasta, BIOS-ul asigură un șir de servicii de sistem; de exemplu, permite a se afla dimensiunile memoriei calculatorului personal sau data și ora zilei curente, sau configura modul in care se folosesc dispozitivele fizice în momentul pornirii mașinii etc. Se recomandă a se efectua accesul la BIOS nu prin manipulare directă ci prin porturile de Intrare/Ieșire la scrierea atât a programelor de sistem cât și a programelor aplicații.

Programarea la nivelul BIOS-lui micșorează dependența programelor de schimbarea parametrilor tehnici ai calculatorului și prin aceasta mărește mobilitatea lor. Funcțiile de bază al BIOS–ului se caracterizează prin:

  • testarea calculatorului personal la punerea în priză
  • asigurarea controlului dispozitivele externe
  • servicii de sistem

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]