Hanatul Kokand

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Hanatul Kokand
Qo'qon Xonligi
Blank.png
1709 – 1876 Romanov Flag.svg

Drapelul Hanatului Kokand

Steag

Capitală Kokand
Limbă/limbi uzbecă, tadjică
Religie Islam
Formă de guvernare Monarhie
Han
 - 1709-1721 Shahrukh Boi
 - 1875-1876 Nasr al-Din Khan
Istorie
 - Fondare 1709
 - Desființare 1876

Hanatul Kokand a fost un stat în Asia Centrală, pe teritoriul de azi al sud-estului Uzbekistanului, vestului Kârgâzstanului și nordului Tadjikistanului. În perioada extensiunii sale maximale (primul sfert al sec. XIX) avea cca 220 mii km².

Istoric[modificare | modificare sursă]

A fost format în 1709 prin secesiunea părții răsăritene a Emiratului Buhara, mișcare condusă de aristocratul de origine uzbecă Șahruh, fondatorul dinastiei Șeibanizilor, care a stat în fruntea Kokandului pînă la anexarea lui de către Rusia (1876). Capitala hanatului era orașul Kokand, iar limbile oficiale erau farsi și ciagatai.

Începînd cu anul 1850 Kokandul s-a aflat sub o permanentă presiune politică, militară și economică a Imperiului Rus, care căuta să-și asigure dominația în Asia Centrală și să nu admită o eventuală expansiune a englezilor în zonă. În 1868 hanul Kokandului a fost nevoit să accepte suzeranitatea Rusiei. În 1873 populația Kokandului începe o revoltă antirusă, reprimată de trupele imperiale în 1876. Drept consecință rușii au lichidat Hanatul Kokandului, anexîndu-l la Imperiu.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]