Sari la conținut

Hanatul Kokand

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Hanatul Kokand
Kokand
Qo'qon Xonligi
 – 
Drapel
Drapel
Localizare
Localizare
Localizare
CapitalăKokand
Limbăuzbecă, tadjică
ReligieIslam
Guvernare
Formă de guvernareMonarhie
Han 
 - 1709-1721Shahrukh Boi
 - 1875-1876Nasr al-Din Khan
Istorie

Hanatul Kokand a fost un stat în Asia Centrală, pe teritoriul de azi al sud-estului Uzbekistanului, vestului Kârgâzstanului și nordului Tadjikistanului. În perioada extensiunii sale maximale (primul sfert al sec. XIX) avea cca 220 mii km².

A fost format în 1709 prin secesiunea părții răsăritene a Emiratului Buhara, mișcare condusă de aristocratul de origine uzbecă Șahruh, fondatorul dinastiei Șeibanizilor, care a stat în fruntea Kokandului pînă la anexarea lui de către Rusia (1876). Capitala hanatului era orașul Kokand, iar limbile oficiale erau farsi și ciagatai.

Începînd cu anul 1850 Kokandul s-a aflat sub o permanentă presiune politică, militară și economică a Imperiului Rus, care căuta să-și asigure dominația în Asia Centrală și să nu admită o eventuală expansiune a englezilor în zonă. În 1868 hanul Kokandului a fost nevoit să accepte suzeranitatea Rusiei. În 1873 populația Kokandului începe o revoltă antirusă, reprimată de trupele imperiale în 1876. Drept consecință rușii au lichidat Hanatul Kokandului, anexîndu-l la Imperiu.


Legături externe

[modificare | modificare sursă]