György Thurzó

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
György Thurzó
Palatin al Ungariei
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Lietava, Monarhia Habsburgică Modificați la Wikidata
Decedat (59 de ani) Modificați la Wikidata
Bytča, Monarhia Habsburgică Modificați la Wikidata
PărințiFerenc Thurzó
Katarina Zrinski (Kata Zrínyi)
Căsătorit cuZsófia Forgách (d. 1590), Erzsébet Czobor
CopiiJános, Borbála, Ilona, Imre, Mária, Katalin, Anna, Erzsébet
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriconte
Familie nobiliarăCasa de Thurzó
Palatin al Ungariei[*] Modificați la Wikidata
Domnie –
PredecesorIllésházy István[*][[Illésházy István (politician maghiar)|​]]
SuccesorZsigmond Forgách[*]
Árva vármegye főispánja[*][[Árva vármegye főispánja (former position of Hungary (1526–1920))|​]] Modificați la Wikidata
Domnie –
Árva vármegye főispánja[*][[Árva vármegye főispánja (former position of Hungary (1526–1920))|​]] Modificați la Wikidata
Domnie –

György Thurzó (în slovacă Juraj Turzo, n. , Lietava, Monarhia Habsburgică – d. , Bytča, Monarhia Habsburgică) a fost un puternic magnat maghiar, care a servit ca palatin al Ungariei între 1609 și 1616.

Biografie[modificare | modificare sursă]

György Thurzó s-a născut în cea mai bogată familie nobiliară din Ungaria de Sus, familia Thurzó, care era de etnie maghiară și poloneză. Când György avea 9 ani, tatăl său, Ferenc, a murit, iar el a fost crescut de mama lui, Katarina Zrinski (Kata Zrínyi), care era fiica banului Croației, Nikola Šubić Zrinski (Miklós Zrínyi).

În 1575, Katarina și copiii ei s-au mutat la Nagybiccse (acum Bytča, Slovacia). Mama lui György s-a recăsătorit cu Imre Forgách, care l-a plăcut pe György și i-a asigurat o educație înaltă. Tânărul a fost foarte apreciat de omul de știință saxon Christoph Echardus.

La vârsta de 17 ani, György a decis să urmeze o carieră militară și politică, luând parte la mai multe bătălii împotriva invadatorilor otomani. În 1590 a luptat în bătăliile de la Esztergom și de la Székesfehervár, unde Ungaria a obținut victorii împotriva turcilor. György era un om foarte educat, vorbea fluent limbile maghiară, germană, latină, greacă și croată, era foarte interesat de arte și științe și a fost încântat de noile idei.[necesită citare]

A crescut la curtea regală a arhiducelui Matthias, fratele lui Rudolf al II-lea, împăratul Sfântului Imperiu Roman, căruia i-a succedat. Pe 26 aprilie 1585 mama lui György a murit și el a fost nevoit să se întoarcă la Nagybiccse ca să aibă grijă de moșiile sale din Árva (acum Orava, Slovacia), Zsolnalitva (acum Lietava Slovacia) și Nagybiccse.

În același an s-a căsătorit cu Zsófia Forgách și au avut două fiice împreună, dar Zsófia a murit dând naștere celei de-a doua fiice, în 1590. Câțiva ani mai târziu, György s-a căsătorit cu Erzsébet Czobor, cu care a avut șase fiice și un fiu, Imre Thurzó.

Thurzó este, probabil, cel mai adesea amintit ca fiind judecătorul crimelor în masă săvârșite de contesa Elisabeta Báthory. El a fost, de asemenea, un foarte pasionat credincios luteran. A construit biserici luterane pe moșiile sale. El a plătit pentru construcția de bresle luterane pe moșii. În 1610 a emis un decret: Cuius regio, eius religio. În 1609 i-a fost acordat titlul de „palatin al Ungariei” și a devenit una dintre cele mai apreciate persoane din Europa.[necesită citare] Până la moartea sa a rămas loial împăratului habsburgic. A murit în 1616 pe domeniul său din Nagybiccse.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]