Guy de Hauteville

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Guy de Hauteville
Date personale
Născutanii 1060 Modificați la Wikidata
Decedat (48 de ani) Modificați la Wikidata
PărințiRobert Guiscard[1]
Sichelgaita[1] Modificați la Wikidata
Frați și suroriBoemund de Taranto
Roger Borsa
Emma de Apulia Modificați la Wikidata
Ocupațiemilitar
list of prefects and dukes of Amalfi[*][[list of prefects and dukes of Amalfi (articol-listă în cadrul unui proiect Wikimedia)|​]] Modificați la Wikidata
Activitate
RudeBohemund al II-lea de Antiohia
Guillaume al II-lea de Apulia
Roger al II-lea al Siciliei
Roger I al Siciliei  Modificați la Wikidata

Guy de Hauteville (Gui, Guido, Gidus) (n. cca. 1061 – d. 8 iulie 1108) a fost membru al dinastiei normande Hauteville din sudul Italiei.

Guy era cel de al doilea fiu pe care ducele Robert Guiscard de Apulia l-a avut cu cea de a doua sa soție, Sichelgaita. Guy a devenit duce de Amalfi cândva după cucerirea orașului Amalfi din 1073, precum și duce de Sorrento.

Potrivit cronicii Anei Comnena, Guy a luat parte la campania întreprinsă de tatăl său în Balcani, împotriva Bizanțului, în 10841085. De asemenea, Ana Comnena consemnează în cronica sa că împăratul Alexios I Comnen i-ar fi oferit lui Guy o alianță matrimonială profitabilă, o funcție înaltă, precum și o mare sumă de bani, însă Guy nu a acceptat această generoasă ofertă pe moment. Acest amănunt este pus la îndoială de către cercetarea modernă, dat fiind că nu există vreo dovadă de infidelitate a lui Guy față de tatăl său.

După ce s-a făcut remarcat în serviciul fratelui său (vitreg) mai mare, Bohemond după moartea lui Guiscard, Guy s-a raliat curții imperiale bizantine. În 1098, Guy s-a deplasat alături de Alexios pentru a sprijini pe cruciații participanți la Prima cruciadă, aflați la asediul Antiohiei. Cu toate acestea, contele Ștefan al II-lea de Blois, care se retrăgea dinspre Antiohia, l-a convins pe împărat să facă cale întoarsă, considerând că înfrângerea cruciaților ar fi fost iminentă, drept pentru care Alexios, amenințat și de apropierea turcilor selgiucizi, s-a retras. Guy a fost singura voce din consiliu care s-a opus acestei măsuri, poate din cauză că Bohemund se afla la acel asediu.

  1. ^ a b The Peerage