Gunhilda a Danemarcei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Gunhilda a Danemarcei
Gunhilda.jpg
Căsătorit(ă) cu Henric al III-lea, Împărat Roman
Urmași Beatrice, stareță de Quedlinburg
Tată Knut cel Mare
Mamă Emma de Normandia
Naștere c. 1020
Deces 18 iulie 1038

Gunhilda a Danemarcei (ca. 1020 – 18 iulie 1038) a fost prima soție a împăratului Henric al III-lea al Sfântului Imperiu Roman.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Gunhilda a fost fiica lui Knut cel Mare și a celei de-a doua soții, Emma de Normandia. Bunicii materni au fost Richard I de Normandia și cea de-a doua soție, Gunnora, Ducesă de Normandia. Bunicii paterni au fost Sweyn Forkbeard și cea de-a doua soție, Świętosława.

A fost sora regelui Hardeknud. A fost sora vitregă a regilor Svein al Norvegiei și Harold Picior-de-Iepure. Ea a fost, de asemenea, sora vitregă a lui Alfred Aetheling și Eduard Confesorul.

În 1036, Gunhilda s-a căsătorit cu Henric al III-lea al Germaniei. El era fiu și moștenitorul împăratului Conrad al II-lea al Sfântului Imperiu Roman. După nuntă și-a luat numele de Kunigunde. Cuplul a avut un singur copil, o singură fiică, Beatrice (1037 – 13 iulie 1061), care a devenit stareță de Quedlinburg.

Gunhilda a fost acuzată de adulter însă a câștigat procesul; în ciuda victoriei ei, dezamăgită, s-a călugărit.[1][2] La scurtă vreme, Gunhilda și soțul ei s-au împăcat.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Chronica Albrici Monachi Trium Fontium 1041, MGH SS XXIII, p. 787.
  2. ^ Malmesbury II, 188, p. 179.