Grigore Baștan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Grigore Baștan
Grigore-Bastan.JPG
Poza realizată după stabilirea recordului național de parașutare de la 10.000 m
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Decedat (61 de ani) Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania (1965-1989).svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiepersonal militar[*] Modificați la Wikidata
Activitate
A luptat pentruArmata Română
GradulGeneral de brigadã

Grigore Baștan (n. 23 ianuarie 1922, satul Flămînzeni[1], județul Bălți, România - d. 8 februarie 1983, București) a fost un general român, căruia i se datorează reînființarea batalionului de parașutiști, în noiembrie 1950, la Tecuci, devenind ulterior și comandant al acestui batalion, și președinte al Comisiei Centrale de Parașutism din România.

A făcut parte din prima promoție de parașutiști ai României înființată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial la ordinul generalului Ion Antonescu. A participat la eliberarea de sub ocupație nazistă a aeroportului Băneasa și a zonei de nord a Bucureștiului.

A inventat parașutele BG7M (parașuta principală Baștan Grigore 7 Militară) și BG3M (parașuta de rezervă Baștan Grigore 3 Militară) care se află în dotarea trupelor de parașutiști din România.

La 20 august 1970 a stabilit recordul național de parașutare de la 9600 de metri, cu o cădere liberă de aproximativ 7.000 de metri. Recordul, doborât abia în anul 2015, a fost realizat utilizând cele două modele de parașute gândite și proiectate el - BG7M și BG3M. Inventator și deținător de record național, Grigore Baștan a fost primul general parașutist al României. Generalul-maior Grigore Baștan a îndeplinit funcțiile de comandant al Trupelor de Parașutiști și locțiitor pentru Parașutiști al Comandantului Aviației Militare.

În semn de prețuire a rolului său la dezvoltarea parașutismului în România, Aeroclubul "Șoimii Bucovinei" din Suceava a primit denumirea de Aeroclubul „Grigore Baștan”. Aeroclubul îi pregătea atât teoretic, cât și practic pe amatorii de parașutism, planorism, zbor cu balonul și zbor cu motor. Sediul aeroclubului este pe Str. Dragoș Vodă 12, iar terenul de zbor în orașul Salcea, unde se află și aeroportul Suceava.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Eugen Dorin Spătaru, Generalul parașutist Grigore Baștan, Editura Militară, București, 2015, p. 11

Legături externe[modificare | modificare sursă]