Gregor Gysi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Gregor Gysi
2018-06-09 Bundesparteitag Die Linke 2018 in Leipzig by Sandro Halank–120.jpg
Date personale
Născut 16 ianuarie 1948
Berlin
Părinți Klaus Gysi[*] Modificați la Wikidata
Frați și surori Gabriele Gysi[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Andrea Gysi[*] () Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Germany.svg Germania
Flag of East Germany.svg RDG Modificați la Wikidata
Ocupație politician german (Partidul Socialist de Stânga)
Activitate
Alma mater Universitatea Humboldt din Berlin  Modificați la Wikidata
Partid politic Partidul Socialist Unit din Germania[*], The Left Party.PDS[*], Die Linke, Labour and Social Justice – The Electoral Alternative[*]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Gregor Gysi (n. 16 ianuarie 1948, Berlin) este un avocat și politician german, membru al partidului Die Linke, al cărei fracțiune o conduce în Parlament. Între anii 1998 - 2000 a fost președintele fracțiunii politice de stânga PDS, iar în anul 2002 a fost senator al landului Berlin, responsabil cu probleme economice, ale câmpului muncii și ale femeilor.

Date biografice[modificare | modificare sursă]

Gregor Gysi provine dintr-o familie de evrei germani. Tatăl său, Klaus Gysi, de profesie editor, a fost membru al Partidului Comunist German, iar după cel de al Doilea Război Mondial a lucrat ca ambasador, ministru de cultură și ecretar de stat al RDG-ului. Mama lui, Irene Gysi, născută Lessing, provine dintr-o familie de comercianți din Petersburg care au emigrat în Germania în anul 1918. Mama lui a fost în RDG șefa Departamentului pentru Cultură și membră în Comitetul Central German. Fratele mamei sale, Gottfried Lessing, a fost căsătorit între anii 1945 - 1949 cu scriitoarea britanică Doris Lessing, care este laureată a premiului Nobel pentru literatură pe anul 2007. Actrița germană Gabriele Gysi este sora lui Gregor Gysi. Gregor este căsătorit cu avocata și politiciana Andrea Gysi, cu care are trei copii.

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Gregor Gysi