Gordon Moore

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Gordon Moore

Gordon Earle Moore (n. 3 ianuarie 1929, San Francisco, California, SUA) este un fizico-chimist și om de afaceri american, fondator și, în prezent, președinte emerit al corporației Intel. El a formulat Legea lui Moore (publicată într-un articol în revista Electronics din 19 aprilie 1965), pentru care a primit în 2008 Medalia de Onoare IEEE.[1]

Gordon Moore s-a născut la San Francisco, California,în familia unui adjunct de șerif de district, și a copilărit în așezarea Pescadero din vecinătate. A învățat la liceul Sequoia din Redwood City, apoi s-a înscris la Universitatea de Stat din San José, unde și-a cunoscut viitoarea soție, Betty Irene Whitaker. He attended Sequoia High School din Redwood City. După doi ani s-a transferat la Universitatea Berkeley unde în anul 1950 a obținut licența BSc în chimie. În septembrie 1950 a început studii de chimie și fizică la Institutul de Tehnologie California, Caltech.În 1954 a obtinut titlul de doctor in științe în domeniul chimiei, și ca materie secundară, în fizică. Între anii 1953-1956 el a făcut cercetări în cadrul post-doctoratului la Laboratorul de Fizică Aplicată al Universității Johns Hopkins.

În iulie 1968, Robert Noyce și Gordon Moore au întemeiat firma NM Electronics care a devenit mai târziu Intel Corporation, principalul producător mondial de microprocesoare.


Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Laureații Medaliei de Onoare IEEE”. Accesat în .