Goðafoss

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cascada Goðafoss

Goðafoss (islandeză: Cascada lui Dumnezeu) este una dintre cele mai spectaculoase cascade din Islanda. Este localizată în districtul Mývatn din partea nordică-centrală la începutul drumului Sprengisandur. Apa râului Skjálfandafljót cade de la o înlțime de 12 metri pe o lățime de 30 de metri formând cascada.

Originea numelui[modificare | modificare sursă]

Se spune că, în anul 1000, în această cascadă în formă de potcoavă, și-ar fi aruncat statuile zeilor Þorgeir Ljósvetningagoði, căpetenie a Ljósavatn, după ce s-a întors de la Alþingi, unde recunoscuse Creștinismul ca religie oficială în Islanda. Gestul lui Þorgeir Ljósvetningagoði a fost unul simbolic, el rămânând fidel până la moarte religiei nordice. Acceptase Creștinismul doar de teama izbucnirii unui război civil, dar susținuse și păstrarea dreptului islandezilor de a practica în particular cultul păgân. Impresionanta poveste este redată pe un vitraliu al Catedralei din Akureyri.

Biserica lui Þorgeir[modificare | modificare sursă]

În anul 2000, lângă Ljósavatn, aflat la circa 5 km nord-vest de Goðafoss, a fost ridicată Þorgeirskirkja (Biserica lui Þorgeir), pentru a comemora adoptarea Creștinismului în Islanda.

Galerie[modificare | modificare sursă]
Cascada Cailor1.jpg Acest articol despre o cascadă din Europa sau mai multe cascade din Europa este deocamdată un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin dezvoltarea sa !