Giovanni di Bicci de' Medici

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Giovanni di Bicci de' Medici
Giovanni di Bicci de' Medici.jpg
Portret de Cristofano dell'Altissimo.
Date personale
Născut1360
Florența, Republica Florenței
Decedat20 februarie 1429(1429-02-20)
Florența, Republica Florenței
Înmormântat Sagrestia Vecchia[*][[Sagrestia Vecchia (building in borough 1 of Florence, Italy)|​]] Modificați la Wikidata
PărințiAverardo de' Medici
Jacopa Spini
Căsătorit cu Piccarda Bueri[*][[Piccarda Bueri (Italian noblewoman)|​]] Modificați la Wikidata
CopiiCosimo de' Medici
Lorenzo cel Tânăr
Ocupațiebancher[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăCasa Medici
Domnie

Giovanni di Bicci de' Medici (1360 - 20 februarie 1429) a fost un bancher italian, membru al familiei Medici din Florența și fondatorul Băncii Medici. În timp ce alți membrii ai familiei, cum ar fi Chiarissimo di Giambuono de' Medici, care a făcut parte din Signorie în 1201 și Salvestro de' Medici care a fost implicat în revolta de la Ciompi din 1378, Giovanni a fost cel care a început creșterea puterii familiei Medici în Florența. El a fost tatăl lui Cosimo de' Medici ("Părintele Patriei"), străbunicul lui Lorenzo de' Medici (Magnificul) și stră-stră-stră-bunicul lui Cosimo I de' Medici, Mare Duce de Toscana.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Giovanni di Bicci de' Medici s-a născut în Florența, fiul lui Averardo de' Medici și Jacopa Spini. Deși el este considerat fondatorul bogatei Dinastii de' Medici, el nu a fost născut într-o familie avută. Puținii bani lăsați moștenire de tatăl său au fost împărțiți între văduva sa și cei cinci copii.

Giovanni a fost interesat de politică. Adesea, numele său a fost invocat pentru a participa în Guvernul Florentin (reggimento), insă el a ales să plătească amenzi, mai degraba decât să servească, deși fusese gonfalonier.

Giovanni a fost intemeietorul băncilor iar principalul său interes era ca filialele băncilor să se extindă pe întregul teritoriu de nord al orașelor Italiene. În anul 1414, Giovanni a pariat pe alegerea noului Papă și a câștigat. Papa i-a acordat controlul asupra Camerei Apostolice în timp ce acesta se folosea de banii băncilor sale. Un alt mod prin care a reușit să ridice familia la una dintre cele mai bogate din Europa a fost căsătoria sa cu Piccarda Bueri, a cărei familie avea rădăcini vechi, respectabile și o zestre mare.

Atunci când a murit, Giovanni devenise cel mai bogat om din Florența, după cum arăta raportul de impozitare din anul 1429. În 1420, Giovanni a dat cea mai mare parte din control asupra băncilor, celor doi fii ai lui, Cosimo și Lorenzo.

A fost îngropat în sacristia din Bazilica San Lorenzo, din Florența.