Cosimo Medici

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cosimo de' Medici

Cosimo Medici, portret de Bronzino
Date personale
Nume la naștereCosimo di Giovanni de' Medici
Născut27 septembrie 1389(1389-09-27)
Florența, Republica Florenței
Decedat1 august 1464(1464-08-01)
(&&&&&&&&&&&&&&74.&&&&&074 ani, &&&&&&&&&&&&&309.&&&&&0309 zile)
Villa Medici, Careggi, Republica Florenței
Înmormântatbasilica di San Lorenzo[*][[basilica di San Lorenzo (church in Florence, Italy)|​]] Modificați la Wikidata
PărințiGiovanni di Bicci de' Medici
Piccarda Bueri
Frați și suroriLorenzo the Elder[*][[Lorenzo the Elder (Italian banker)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuContessina de' Bardi[*][[Contessina de' Bardi (Italian noblewoman)|​]] (din ) Modificați la Wikidata
CopiiPiero di Cosimo de' Medici
Giovanni di Cosimo de' Medici⁠(d)
Carlo di Cosimo de' Medici⁠(d), fiu nelegitim
Ocupațiepolitician
diplomat
bancher[*] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiFlorența[1] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba italiană[2] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăCasa Medici
Senior al Florenței
Domnie5 septembrie 1434 – 1 august 1464
PredecesorRinaldo degli Albizzi
SuccesorPiero di Cosimo de' Medici
Semnătură

Cosimo di Giovanni de' Medici (n. 27 septembrie 13891 august 1464), cunoscut și sub numele de Părintele Patriei, a fost primul membru din Dinastia de' Medici care a condus de facto Florența.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născut în Florența, Cosimo a moștenit averea și experiența în afaceri de la tatăl său, Giovanni di Bicci de' Medici. În anul 1415, l-a însoțit pe Ioan al XXIII-lea la Conciliul de la Constance.

Cosimo s-a căsătorit cu Contessina de' Bardi, fiica lui Giovanni, Conte de Vernio, și a soției sale, Emilia Pannocchieschi. Au avut împreună doi fii: Piero I de' Medici și Giovanni di Cosimo de' Medici⁠(d). Cosimo a avut de asemenea și un fiu nelegitim, Carlo di Cosimo de' Medici⁠(d) (1430-1492), conceput cu o sclavă din Cricassia.

La moartea sa, în 1464, Cosimo a fost urmat de fiul său Piero I de' Medici iar Signoria i-a acordat titlul de Părintele Patriei.

Activitatea politică[modificare | modificare sursă]

Cosimo a folosit averea sa de aproximativ 150 000 de florentini de aur (aproape 22 de milioane de euro în prezent) pentru a controla sistemul politic florentin și pentru a sponsoriza o serie de realizări artistice.

Puterea asupra Florenței provenea din averea sa, pe care o folosea pentru a controla voturile. Florentinii erau mândri de democrația lui. Aeneas Sylvius, Episcopul de Siena și mai târziu Papa Pius al II-lea, spunea despre el: Întrebările politice sunt soluționate în casa lui Cosmio. El decide pacea și războiul ... El este rege în toate, mai puțin cu numele ...

În 1433, puterea lui Cosimo asupra Florenței a început să atragă grupuri de inamici, conduși de figuri precum Palla Strozzi și Rinaldo degli Albizzi. În septembrie a fost întemnițat și acuzat de eșecul cuceririi orașului Lucca, însă a reușit să transforme închisoarea într-un exil. A plecat la Padova și apoi la Veneția. Determinați de influența și de averea sa, partizanii Medicilor l-au urmat. Cosimo a revenit un an mai târziu, în 1434, pentru a influența Guvernul din Florența (în special prin intermediul familiilor Pitti și Soderini). Cu ajutorul relațiilor sale favorabile din Signorie, Cosimo a provocat o serie de modificări constituționale pentru a-și asigura puterea prin influență.

În ceea ce privește politica externă, Cosimo a menținut pacea în nordul Italiei, prin crearea unui echilibru de putere între Florența, Napoli, Veneția și Milano, în timpul războaielor din Lombardia, și a descurajat puterile din afara țării (în special Franța și Sfântul Imperiu Roman) să intervină. În anul 1439, a avut, de asemenea, un rol esențial în a-l convinge pe Papa Eugen al IV-lea, să mute Conciliul Ecumenic de la Ferrara la Florența. Sosirea unor figuri nobile bizantine din Imperiul Roman de Răsărit, în special Împăratul Ioan al VIII-lea Paleologul, a fost începutul artei și culturii pentru Florența.

Arta și cultura[modificare | modificare sursă]

Cosimo și-a remarcat influența și în cultură și artă. Acesta cheltuia din belșug averea familiei pentru a îmbogăți Florența. Potrivit lui Zibaldone Salviati, Cosimo a spus: Toate aceste lucruri mi-au dat cea mai mare satisfacție și mulțumire, deoarece nu sunt doar pentru a-l onora pe Dumnezeu, ci sunt și pentru propria amintire. Timp de cincizeci de ani, nu am făcut decât să câștig bani și să cheltui bani

Cosimo l-a angajat pe tânărul Michelozzo Michelozzi pentru a crea prototipul palatului florentin, austerul și magnificul Palazzo Medici. A fost confidentul lui Fra Angelico, Fra Filippo Lippi și a lui Donatello. Cosimo l-a ajutat pe arhitectul Brunelleschi să finalizeze domul Santa Maria del Fiore.

  1. ^ „Cosimo Medici”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ Autoritatea BnF, accesat în