Giovanni Maria Angiolello

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Giovanni Maria Angiolello
Date personale
Născut1451[1] Modificați la Wikidata
Vicenza, Italia[1] Modificați la Wikidata
Decedat1525 (74 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Vicenza, Italia Modificați la Wikidata
Ocupațieistoric Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba italiană[2] Modificați la Wikidata
Activitate
Lucrări remarcabileHistoria Turchesca

Giovanni Maria Angiolello (n. 1451, Vicenza, Italia – d. 1525, Vicenza, Italia) a fost un călător venețian, autor al unei importante cronici istorice cu privire la statul turcoman azer Aq Qoyunlu și la Persia Safavidă din perioada timpurie.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născut prin 1451 sau 1452 în orașul Vicenza, aflat sub stăpânirea Veneției din 1404, Angiolello a părăsit Veneția în 1468 și a luat parte la apărarea coloniei venețiene Negroponte, asediată de sultanul otoman Mahomed al II-lea. Capturat de turci, a fost dus la Constantinopol, unde a fost mai întâi slujitor al moștenitorului sultanului, prințul Mustafa, și apoi a slujit în Marele Serai.[3] A luat parte la campaniile armatelor otomane din Persia, Peninsula Balcanică și Asia (1472-1481).

Cariera lui Angiolello este incertă începând de prin 1483. El s-a întors în orașul natal Vicenza, s-a căsătorit și a devenit funcționar.

A efectuat probabil două misiuni (poate pentru Republica Venețiană) sau a rămas (ca agent sau comerciant) în Persia în jurul anului 1482 (după moartea sultanului Mahomed) și apoi între anii 1499 și 1515.[4] A murit în jurul anului 1525.

În afara unei cronici a primei sale călătorii în Orient, el este aproape sigur autorul[notă 1] lucrării Istoria turcească (Historia Turchesca), o sursă valoroasă de informații cu privire la istoria sultanatelor lui Mahomed al II-lea și Baiazid al II-lea.[5] El a lăsat, de asemenea, câteva însemnări despre operele de artă realizate de Gentile Bellini la Istanbul.[6]

Notă explicativă[modificare | modificare sursă]

  1. ^ O încercare de atribuire a lucrării nobilului venețian Donato da Sezze nu a găsit consens în rândul specialiștilor.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e Dizionario Biografico degli Italiani, accesat în  
  2. ^ IdRef, accesat în  
  3. ^ Miller, Barnette (). „Author's Preface”. Beyond the Sublime Porte: The Grand Seraglio of Stambul (ed. 1970 printing). New York: AMS Press. p. 7. 
  4. ^ „Angiolello, Giovanni Maria”. iranicaonline.org. Encyclopaedia Iranica. 
  5. ^ „Angiolèllo, Giovanni Maria”. www.treccani.it. Enciclopedia Treccani. 
  6. ^ „Portrait of Sultan Mehmed II, by a Follower of Gentile Bellini, Italy, early 16th century”. Sotheby's. Arhivat din original la . Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]