Gheorghe Pănculescu (inginer)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Gheorghe Pănculescu
Date personale
Născut1844 Modificați la Wikidata
Vălenii de Munte, România Modificați la Wikidata
Decedat1924 (80 de ani) Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieinginer Modificați la Wikidata

Gheorghe Pănculescu (n. 1844, Vălenii de Munte - d. 1924) a fost un inginer român născut în Vălenii de Munte, județul Prahova. Este cunoscut pentru invențiile sale din domeniul rezistenței materialelor și inovația aplicată în construcția căii ferate Ploiești – Predeal.

Viața și activitatea[modificare | modificare sursă]

Născut în 1844 în Vălenii de Munte, Gheorghe Pănculescu a plecat să studieze în străinătate și a absolvit Universitatea de Știință și Tehnologie din Zurich, iar apoi s-a alăturat companiei de inginerie Société des Établissements Eiffel, fondată de Gustave Eiffel, fiind recomandat de celebrul poet român Vasile Alecsandri. În 1878, Pănculescu a revenit în România pentru a proiecta și construi linia de cale ferată dintre Predeal și București, terminată în mai puțin de un an, deși contractul elaborat inițial prevedea o durată a lucrărilor de cinci ani; acest lucru este atribuit sistemului cu adevărat inovator de îmbinare a grinzilor de metal în faza de pre-asamblare. Gheorghe Pănculescu a devenit inspector general la CFR SA, operatorul căilor ferate române.

Recunoaștere[modificare | modificare sursă]

Școala de Arte și Meserii „Gheorghe Pănculescu” din Vălenii de Munte

Cercetarea semnificativă a acestei colaborări între Gheorghe Pănculescu și Gustave Eiffel a fost făcută de către Prof. Eugen Stănescu, director adjunct al Muzeului de Istorie și Arheologie din Prahova, România. Stănescu a plecat la Paris și a cercetat arhivele Eiffel, unde a descoperit documentul intitulat Communication sur les travaux de la tour de 300 m, care dă credit inovației făcută de Pănculescu și recunoaște rolul său crucial pentru finalizarea turnului.

La 15 septembrie 2004, în timpul unei ceremonii oficiale, o școală locală din Vălenii de Munte, datând din 1774, a primit numele de „Școala de Arte și Meserii Gheorghe Pănculescu”, în semn de recunoaștere a geniului inventatorului născut în acest oraș.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Gheorghe Pănculescu