Geshe Rabten Rinpoche

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Geshe Rabten Rinpoche

Geshe Rabten Rinpoche (n. 1920, Dhargye - d. 1986) este considerat a fi unul dintre cei mai eminenți pionieri ai buddhismului tibetan în Europa și un Maestru de meditație deplin realizat. A studiat timp de 20 de ani la Universitatea Monastică Sera din Lhasa, Tibet, până la exilul său în 1959, anul în care Tibetul a fost invadat de poporul comunist chinez. Începând cu anul 1968, a fost în contact cu discipoli occidentali în India.

A scris un număr larg de cărți importante asupra Dharmei și a întemeiat împreună cu principalul său discipol Gonsar Tulku Rinpoche mai multe centre de studii: Centrul "Rabten Choeling" pentru Înalte Studii Tibetane din Elveția, Tashi Rabten în Austria, Ghe Phel Ling în Italia, Centrul Tibetan în Germania.

Geshe Rabten a fost principalul fondator al unei tradiții pure și complete a Dharmei în Europa și primul Maestru tibetan căruia Sfinția sa, cel de-al XIV-lea Dalai Lama, i-a încredințat personal misiunea de a preda Dharma occidentalilor.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Geshe Rabten Rinpoche s-a născut în Tibet în anul 1920 și în anul 1964 devine unul din asistenții de filozofie ai S.S. Dalai Lama.

În 1975 Geshe a fost invitat în Elveția de către comunitatea tibetană și de discipoli occidentali. În același an, el a fondat cinci dintre cele mai importante centre de studii ale buddhismului tibetan în mai multe țări europene. Până la moartea sa, el și-a consacrat întreaga energie în mod altruist ființelor, predându-le învățăturile inspirate și consolatoare ale lui Buddha.

Subiectele învățaturilor lui Geshe Rabten erau nelimitate, tratând atât probleme de logică, filozofie, psihologie, fenomenologie, cât și metode de meditație extrem de vaste și profunde din Sutre și Tantre sau doar sfaturi practice pentru viața cotidiană. Din fericire, o parte din învățăturile predate în lumea occidentală de către Geshe s-au păstrat datorită tehnicilor moderne de înregistrare.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Referindu-se la viața și activitatea acestui eminent promotor al buddhismului tibetan, S.S. Dalai Lama spunea:

“În afară de inspirația pe care viața lui Gheșe Rabten ar putea să o suscite, această carte va arăta multor cititori occidentali că studiul și practica Dharmei este un proces îndelung și treptat, ce necesită multă răbdare și hotărâre fermă. Biografia lui Gheșe Rabten le va oferi cititorilor un exemplu al modului în care călugării din Tibet studiau și se pregăteau. Este probabil prima carte despre viața unui „Gheșe” publicată în Occident, ceea ce ar trebui să producă un interes proporțional cu valoarea sa informativă.”

Citate[modificare | modificare sursă]

„Atitudinea egoistă, centrarea doar pe propria persoană și urmărirea interesului personal este principala cauză a tuturor nefericirilor noastre. În schimb, altruismul și atitudinea binevoitoare față de ceilalți și toate ființele simțitoare devine cauza tuturor fericirilor prezente și viitoare.” Sursa: din volumul „Un lama tibetan în căutarea adevărului”, Editura Herald.

„Cel mai mare bine pe care îl putem face celorlați este acela de a le oferi mijloacele prin care să scape de egoism și cu care să-și dezvolte altruismul și compasiunea față de toate ființele simțitoare.”

“Observați cât de bucuroși sunteți dacă cineva vă vine în ajutor când sunteți în dificultate. Ca și noi, ceilalți sunt fericiți când le alinăm durerea. De aceea trebuie să acționăm spre binele celorlalți, căci n-am putea justifica faptul că vrem să fim ajutați fără ca noi să-i ajutăm pe alții.” Sursa: din volumul "Comorile Dharmei", Editura Rabten.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

 • The mind and its functions; Edition Rabten, 1978
 • Preliminary Practices of Tibetan Buddhism; LTWA, 1982
 • Song of the Profound View; Wisdom Publications, 1989
 • The treasures of Dharma; Edition Rabten, 1997
 • Life of a tibetan Monk; Edition Rabten, 2000
 • Advice from a spiritual friend; Wisdom Publications, 2001

Traduceri publicate în limba română[modificare | modificare sursă]

 • Comorile Dharmei, traducător: Mircea Costin Glăvan, Editura Herald, Colecția Himalaya, București, 2012, 256 p. ISBN: 978-973-111-263-3
 • Viața unui călugăr tibetan, traducător: Mircea Costin Glăvan, Editura Rabten, Colecția Rabten, București, 2017, 360 p. ISBN: 978-973-111-181-0
 • Meditația și viața cotidiană, traducător: Mircea Costin Glăvan, Editura Herald, Colecția Himalaya, București, 2013, 224 p. ISBN: 978-973-111-365-4
 • Un lama tibetan în căutarea adevărului , traducător: Mircea Costin Glăvan, Editura Herald, Colecția Himalaya, București, 2010, 320 p. ISBN: 978-973-111-181-0
 • Mintea în buddhismul Mahayana , traducător: Walter Fotescu, Editura Herald, Colecția Himalaya, București, 2013, 192 p. ISBN:978-973-111-380-7

Legături externe[modificare | modificare sursă]