George Cristinel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

“Un arhitect care își clădește renumele cu edificii reprezentative pentru Romania modernă, care definește orașe, creează clădiri etalon” - dr. arh. Dan Idiceanu

Fiul Elizei Toth și al arhitectului Paul Jean Cristinel (care a lucrat în biroul lui Dimitrie Berindey), adolescentul George Alexandru a făcut practică de șantier la arhitectul Ion D. Berindei. Născut la București în 27 ianuarie 1891, a studiat arhitectura la Paris, la Școala de Arte Frumoase, după care a colaborat cu Ernest Doneaud, Ștefan Burcuș și alți arhitecți din București.

În primul război mondial și-a făcut serviciul militar pe linia frontului Mărăști-Mărășești-Oituz, unde l-a întâlnit pe arh. Constantin Pomponiu, intendent-șef. După război a lucrat la reabilitarea și sistematizarea satului istoric Mărăști, apoi cei doi și-au deschis un birou de arhitectură împreună, care a funcționat timp de șapte ani. În această perioadă au câștigat mai multe concursuri pentru edificii publice, printre care Mausoleul Eroilor Neamului de la Mărășești, Catedrala ortodoxă din Cluj și Camera de Comerț din Constanța.

La 36 ani George își deschide propriul atelier, unde va câștiga în continuare numeroase concursuri și va realiza proiecte de biserici și școli pentru Biserica Ortodoxă și societăți de binefacere patronate de Regina Maria, imobile ale Societății “Prima Ardeleană”, sucursale bancare, palate administrative și vile private în mai multe localități din țară: București, Cluj, Sibiu, Brăila, Călărași și altele.

La Sibiu a proiectat Capela și Biblioteca Mitropoliei Ortodoxe, Școala normală de băieți “Andrei Șaguna” (acum Liceul de Construcții și Arhitectură “Carol I”), Școala normală de fete “Andrei Șaguna”, Palatul Societății “Prima Ardeleană” (acum clădirea farmaciei 24) și Reședința Î.P.S. Mitropolitul Nicolae Bălan.

Este nevoit să-și închidă biroul de arhitectură la 56 de ani, iar după patru ani devine angajat în institute de proiectare de stat, unde continuă să lucreze până la sfârșitul vieții, în 1961. În această perioadă a proiectat fabrici, uzine și institute de cercetare pentru diferite industrii.

A abordat stiluri variate de arhitectură, în funcție de momentul istoric și de subiectul abordat: neoromânesc, art déco și modernism, pe alocuri, neoclasicism, încheind cu experiențe industriale și influența arhitecturii sovietice.

George Cristinel este un “profesionist care s-a adaptat timpurilor, curentelor, modernizării, tehnologiilor, clienților diverși, conceptelor culturale diverse și care reușește sa fie prolific și profesionist de-a lungul a 40 de ani de carieră, cu rezultante importante”- dr. arh. Dan Idiceanu.

Mai multe informații despre George Cristinel și despre proiectul cultural IDentitate: arhitecți pentru Cartierul Arhitecților găsiți pe www.identitate-archi.ro .

Text de arh.-urb. Maria Găvozdea

Documentat de dr. arh. Dan Idiceanu

Surse biografice:

  • Dan Idiceanu, Georges Cristinel- un arhitect care face tranziția, teză de doctorat

Colegiul Academic, Cluj-Napoca, sursa_ cache_bzi_ro

Imobilul Societății Prima Ardeleană, Sibiu, sursa_ wikimapia

Școala normală de băieți Sibiu, azi Liceul Tehnologic de Construcții și Arhitectură Carol I, sursa_ cimec_ro

Resedinta Mitropolitana, Sibiu, sursa_ FB - Sibiu Legendar